HTZ svečano obilježila 25 godina promicanja Hrvatske u SAD-u

Hrvatska turistička zajednica svečano je obilježila 25 godina rada i djelovanja u Americi pri čemu je uspješno promicala Hrvatsku kao vrhunsku turističku destinaciju

Izvor i foto: Turizmoteka/HTZ

Hrvatska turistička zajednica svečano je obilježila 25 godina rada i djelovanja u Americi pri čemu je uspješno promicala Hrvatsku kao vrhunsku turističku destinaciju za turiste koji dolaze s tog - nama najvažnijeg dalekog tržišta. Na događanju koje se održalo u Veleposlanstvu RH u Washingtonu D.C. sudionici su se susreli s bogatom kulturnom baštinom i hrvatskim nasljeđem, a manifestacija je privukla više od 60 turističkih agenata, predstavnika medija i ostalih ključnih dionika.

Sve okupljene pozdravio je Pjer Šimunović, veleposlanik Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama, koji je pritom istaknuo važnost snažne i rastuće veze između Hrvatske i SAD-a, naglasivši da svjedočimo sve većem broju američkih posjetitelja zainteresiranih za kulturu, prirodne ljepote i povijesnu baštinu naše zemlje. Osim njega, događanju je prisustvovala i Leila Krešić-Jurić, direktorica Predstavništva HTZ-a u SAD-u.

“Naša je misija oduvijek bila isticati bogatu baštinu i zadivljujuće krajolike Hrvatske američkim putnicima te ih upoznati s autohtonim jelima i vinima s različitih hrvatskih područja. Ponosni smo na naša postignuća i radujemo se što ćemo nastaviti inspirirati Amerikance da otkriju jedinstvene i raznolike sadržaje i atrakcije koje naša zemlja nudi”, izjavila je Krešić-Jurić.

Naime, tijekom proteklih 25 godina broj posjetitelja iz SAD-a u Hrvatskoj zabilježio je značajan porast. Od skromnih početaka, broj američkih turista porastao je na preko 700.000 dolazaka u 2023., što predstavlja povećanje od 33% u odnosu na prethodnu godinu, i preko 2.000.000 noćenja, što je povećanje od 22% u odnosu na prethodnu godinu. Dodajmo kako su u dosadašnjem dijelu godine Amerikanci u Hrvatskoj ostvarili porast od 7 posto u dolascima i 4 posto u noćenjima u usporedbi s lani.

U okviru proslave, uručena su posebna priznanja za izuzetan doprinos u promociji Hrvatske na sjevernoameričkom tržištu, a odlikovani su: Niko Hazdovac i Peter Hazdovac iz Adriatic Travel Toursa, Boris J. Miketić iz Croatia Travel Agency, Wanda S. Radetti iz Visit Croatia - Tasteful Croatian Journeys i Ivica Glavinić iz Pan Adriatic Travel Agency.

Gosti su prilikom svečanog prijema uživali u degustaciji hrvatskih eno-gastronomskih autohtonih proizvoda, dok su klapske pjesme događanju dale poseban glazbeni ugođaj.