Projekt „Industrijska baština Ivanić-Grada“

Izvor i foto: tzig.hr

Mladi profesionalci iz područja očuvanja kulture baštine iz čak devet zemalja borave od 31. kolovoza do 11. rujna u Ivanić-Gradu, u okviru provedbe projekta „Industrijska baština Ivanić-Grada“, čiji je cilj digitalizacija i suvremena interpretacija bogate industrijske baštine, kao i uvrštavanje na Europsku rutu industrijske baštine.

Završna prezentacija bit će održana u utorak, 10. rujna, u Maloj Sali Doma kulture Ivanić-Grada, na adresi Moslavačka ulica 12, s početkom u 18:00 sati, a prisustvovat će joj, među ostalim, predsjednik međunarodne organizacije Europski volonteri za kulturnu baštinu Bert Ludwig, gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan-Leš te predstavnici brojnih tvrtki uključenih u projekt.

Predmet istraživanja su tvrtke koje su obilježile nagli industrijski razvoj grada nakon 2. svjetskog rata i proslavile Ivanić-Grad na području cijele države, ali i regije. Međunarodna volonterska radionica pod nazivom “Mapiranje i dokumentacija industrijske baštine Ivanić-Grada“ dio je prve faze provedbe ovog velikog projekta, čija će realizacija trajati do kraja iduće godine.

U okviru boravka u Ivanić-Gradu, mladi stručnjaci iz Španjolske, Portugala, Tajlanda, Argentine, Ujedinjenog kraljevstva, Srbije, Rusije, Češke i Hrvatske, volonterski mapiraju industrijsku arhitekturu i dokumentiraju arhivsku građu tvrtki, a ujedno organiziraju i javne prezentacije za građane i stručnu javnost, s ciljem senzibiliziranja lokalnog stanovništva za ovu kulturnu temu.

Projekt se provodi u suradnji Grada Ivanić-Grada i ivanićgradske udruge Prijatelji baštine, a sponzori su tvrtke koje djeluju u segmentu industrije u Ivanić-Gradu INA d.d., Crosco d.o.o. i Ivasim d.o.o., kao i tvrtke te pojedinci koje surađuju organizatorima s uvidom u arhivsku građu te pomažu u drugim organizacijskim aspektima.

Za pripremu i provedbu međunarodne radionice zaslužna je udruga Prijatelji baštine, u suradnji s udrugom Culture Hub Croatia iz Splita i organizacijom Europski volonteri za kulturnu baštinu. Nakon njenog završetka uslijedit će realizacija preostalih faza projekta, koje se sastoje od sistematizacije prikupljene građe, prezentacije na Danima europske baštine u listopadu, pripreme za digitalnu prezentaciju i interpretaciju te gostovanja u hrvatskim i europskim gradovima.