Bašćansko ljeto

Program: 17.7. - 22.7.2022.

Izvor i foto: Turizmoteka/TZO Baška

Pridružite nam se na raznolikim događanjima Bašćanskoga ljeta! U nastavku donosimo program za razdoblje od 17.7. do 22.7.2022.

Vidimo se u Baški!

Glazbene noći pod zvijezdama: Ženska klapa Vejanke i muška klapa Zvonimir
________________________________________
17.7.2022. (nedjelja) / 21h / ispred crkve sv. Trojice

Klapsko pjevanje vuče svoju tradiciju iz mediteranskog kulturnog kruga, malenih mjesta uz more i na otocima, gdje su se momci okupljali u klape i pjevali u društvu s prijateljima, uglavnom bez instrumenata. Danas je klapsko pjevanje uvršteno na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva te jednaki interes budi i kod domaćih, ali i stranih gostiju.

Ovu nedjelju nastavit ćemo sa, već tradicionalnim, glazbenim nastupom klapa ispred župne crkve sv. Trojice. Potaknuta ljubavi prema klapskom pjevanju i druženju, klapa "Zvonimir" osnovana je krajem 2005. godine u Baški, a danas broji šest članova. Na repertoaru klape pjesme su primorskog i dalmatinskog melosa pjevane a capella, kao i pjesme zabavnog sadržaja uz pratnju gitare, mandoline i brača.

Lokalnoj klapi "Zvonimir" u goste dolazi i Ženska klapa "Vejanke", jedina ženska klapa koja djeluje na otoku od 2017. godine. Ljubav prema klapskoj pjesmi i druženju redovito ih okuplja na probama gdje uvježbavaju aranžmane zavičajnog prizvuka kao i obrade modernih pop pjesama. Njenih 8 članica kroz klapsku pjesmu zavičajem, a i šire, ponosno prenosi boje svoga grada i otoka.

Provedite divnu noć u Baški uz akustičnu glazbu i čarobnu atmosferu maloga mjesta!

Glagoljaška školica u Jurandvoru
________________________________________
18.7. - 22.7.2022. / 18:30h / Kompleks sv. Lucije, JurandvorOd 18. do 22. srpnja, s početkom u 18:30 sati, održat će se Glagoljaška školica u Jurandvoru - tečaj glagoljskog opismenjavanja za djecu, u organizaciji Agencije za kulturu i turizam „AZ“.

Polaznici Školice tijekom pet dana učenja, druženja i igre imaju priliku upoznati tajne ovog starog hrvatskog pisma i to unutar kompleksa opatije sv. Lucije, u kojoj je nastao najznačajniji hrvatski glagoljski natpis – Bašćanska ploča.
Tečaj se odvija u tri grupe, odnosno tri stupnja. Prvi korak glagoljskog opismenjavanja je učenje uglate (hrvatske) glagoljice. Na drugom stupnju tečaja uči se najstariji tip ovog pisma – obla glagoljica, a već iskusni glagoljaši na trećem stupnju naše Školice uče kurzivnu glagoljicu, čime se osposobljavaju za čitanje rukopisnih glagoljskih tekstova.

Tijekom edukativnog tjedna, u suradnji s OPG Gršković bit će organizirana i Radionica filcanja krčke ovčje vune, naravno na temu glagoljice!

* Zainteresirani se mogu informirati i prijaviti na broj telefona ili e-mail:
051/860-184; azjurandvor@yahoo.com
* Tečaj je besplatan za sve sudionike, u organizaciji Agencije za kulturu i turizam "AZ", Jurandvor

Aktivno ljeto u Baški: Discovery climbing
________________________________________
20.7.2022. (srijeda) / 15h / Zarok, na kraju Vele plažeNastavljamo s aktivnim ljetom u Baški koje obuhvaća razne vođene aktivnosti: jogu, planinarenje, biciklizam i slobodno penjanje!
Otkrijte čari slobodnog penjanja u pratnji iskusnih vodiča po prekrasnim stijenama penjališta Bag iznad Bašćanskog zaljeva s kojih se nudi zaista spektakularan pogled na cijelu bašćansku dolinu.
Izlet počinje u predjelu Zarok na južnom dijelu uvale Baška i kraju popularne Vele plaže. Nakon toga laganom pješačkom stazom krećemo do penjališta Bag. Po dolasku na penjalište slijedi kratko upoznavanje sa opremom i penjanjem po stijenama na siguran način. Potom slijedi penjanje u pratnji iskusnih instruktora koji će vas osiguravati pri penjanju, savjetovati i posvetiti vam punu pažnju.

Potrebna oprema: penjački pojas, penjačko uže, kaciga, spravica za osiguravanje, kompleti, sponke i penjačke cipele
Moguć najam opreme: 150kn / (uplata na: Obrt Anima adventures, Vl. Elvis Vikić, IBAN: HR8223600001102934969)
*u slučaju posjedovanja osobne opreme potrebno je samo izvršiti prijavu
Prijava: najkasnije prethodni dan do 18:00 sati
Djeca: pogodno za djecu od 8 godina
Kućni ljubimci: pogodno za pse
Trajanje Izleta: 4 do 5 sati
Odjeća i obuća: lagana odjeća za hodanje primjerena vremenskim uvjetima, krema za sunčanje i pokrivalo za glavu (kapa, šešir ili marama), planinarske cipele ili bolje tenisice
Hrana i piće: voda i/ili Izotonički napitak - minimalno 2l vode ili 1.5 l vode i 0,5l izotoničkog napitka, lagana hrana sukladno osobnim željama.
Razina fizičke spremnosti: osnovna razina fizičke spremnosti


* Vođenje započinje u 15:00 sati u Zaroku (na kraju Vele plaže)
* Vođenje je besplatno za sve sudionike, u organizaciji Turističke zajednice općine Baška i Anima Adventures teama.
* Zbog ograničenog broja sudionika, potrebne su prijave: u Turističkom uredu TZ općine Baška, Zvonimirova 114, na e-mail info@visitbaska.hr ili telefon +385 (0)51 856 817

Ljetna noć na rivi: The Janitors
________________________________________
21.7.2022. (četvrtak) / 21h / Stara riva

Četvrtak je rezerviran za Ljetne noći na rivi, koncerte uvijek zanimljive stranim gostima kao i domaćim ljudima željnima ljetne zabave. Sljedeći četvrtak na ljetnoj pozornici nastupat će riječki band The Janitors, akustični kvartet koji izvodi covere većinom stranih, uz ponešto domaćih urbanih pop-rock autora.

The Janitors su akustični kvartet koji izvodi covere većinom stranih, uz ponešto domaćih urbanih pop-rock autora. Repertoar benda je širok i u njemu se mogu naći brojne uspješnice raznih izvođača od The Beatlesa, Elvisa, Beach Boysa, Rolling Stonesa, Johnny Casha, preko Dire Straitsa, The Police, The Cure, REM-a, Duran Duran, Bruce Springsteena, pa do danas aktualnih The Killersa, Bruna Marsa i Georga Ezre. Bend, koji djeluje od 2013. godine, čine Darijan Dundović (vokal i gitara), Nevio Fućak (vokal i gitara), Luka Strika (vokal i klavijature) i Dino Šimonović (bubanj), a iza sebe imaju velik broj nastupa na kojima garantiraju odličnu atmosferu!

Upoznaj Bašku! Doživi Bašku!: Interpretacijska šetnja Oblutak, kutak, vrutak i pčela. Upoznaj Bašku kroz igru!
________________________________________
22.7.2022. (petak) / 19:30h / ispred crkve sv. TrojiceU pratnji Petra Tomašića, licenciranog turističkog vodiča, ispred župne crkve započinje putovanje u djetinjstvo. Zajedno sa svojom ekipom sudjelujte u igri kroz koju možete doživjeti ambijent Baške. Ambijent je uvjetovan reljefom, tlom, vodama, klimom. Radom marnih ruku kroz stoljeća prirodne zadatosti oplemenjene su i preoblikovane u mjesto ugodno za življenje i za odmor. Šetnja Baškom završava kušanjem plodova rada mnoštva pčela i vrijednih Bašćana. Šetnja je namijenjena obiteljima, djeci u pratnji roditelja, domaćima i gostima, pojedincima i skupinama.

* Šetnja počinje u 19:30 sati, ispred župne crkve sv. Trojice
* Vođenje, na hrvatskom i engleskom jeziku, besplatno je za sve sudionike, u organizaciji Turističke zajednice općine Baška
* Zbog ograničenog broja sudionika, potrebne su prijave: u Turističkom uredu TZ općine Baška, Zvonimirova 114, na e-mail info@visitbaska.hr ili telefon +385 (0)51 856 817