Vodnjan je najslađi grad u Hrvatskoj
Trodnevni boutique festival zanatskog sladoleda
Zaljubiti se u gelato, ili zanatski sladoled može svatko tko ga barem jednom okusi, ali od tog trenutka svaki drugi sladoled vas neće moći zadovoljiti u potpunosti.
Tajna nadasve posebnog iskustva za vaše nepce, kojeg jedino tradicionalno pripremljen gelato nudi, je u jednostavnom procesu pripreme odabrano kvalitetnih svježih prirodnih proizvoda.
U Vodnjanu se ovoga četvrtka, petka i subote po prvi puta u Hrvatskoj održava boutique festival “GelatOn the road”.
Pop-up muzej zanatskog gelata koji vrednuje lokalne proizvode, otvoren je u sklopu stalne postave Ekomuzeja ISTRIAN de Dignan - Slow Food zajednice za očuvanje agro-prehrambene baštine Istre.
“Ovaj Festival nudi bogati sadržaj za velike i male, naravno u slasnim zalogajima! Ako želite doživjeti bogate iskonske okuse zanatskog, tradicionalno rađenog sladoleda ili izvorno “gelato artigenale” na talijanskom jeziku - koji je jedna sasvim druga dimenzija u usporedbi s industrijskim sladoledom, onda definitivno morate posjetiti vodnjanski Ekomuzej.” - izjavljuje Sandro Molin Pradel, strastveni gelato majstor iz Zolda, gradića na talijanskim Alpama Dolomiti, gdje njegova obitelj već tri generacije proizvodi tradicionalni gelato.
Boris Babić, predsjednik vodnjanskog Ekomuzeja zahvalio se svima koji su doprinijeli u realizaciji jedinstvenog i zabavnog multisenzornog iskustva za posjetitelje te naglasio: “Odlučili smo pokrenuti Gelato Pop-up muzej u Vodnjanu jer osim što se na taj način valorizira zanatski proizveden gelato, s naglaskom na korištenje lokalnih sastojaka, očuvanje tradicije, kulturne baštine i održivost, taj nam sadržaj omogućuje da potaknemo lokalnu zajednicu i goste našeg grada na radost i dobro raspoloženje. Ovo je samo dio rezultata višegodišnjeg rada naše udruge u sklopu europskog projekta Gelato on the Road, financiranog iz programa Kreativna Europa uz sufinanciranje Ministarstva kulture RH i Ureda za udruge Vlade RH, koji povezuje 12 zemalja kroz prvu Europsku cestu gelata. Ponosni smo što je naša udruga realizirala digitalne sadržaje i kreirala koncept za Pop-up muzeje diljem Europe. Sretni smo što je danas Vodnjan na Europskoj mapi vrhunskih gelato destinacija.”
Udruga ISTARSKO-Ekomuzej iz Vodnjana pripremila je bogati program koji uključuje besplatna kušanja gelata u sklopu natjecanja lokalnih gelatiera u inovativnim okusima gelata temeljenim na tradicionalnim namjernicama i lokalnim sastojcima, cooking show, multisenzorna izložba povijeti gelata, mercatino s lokalnim proizvođačima, proizvodima zemlje i starih zanata, aktivnosti za djecu, aktivnu nagradnu igru punu izazova za velike i male te glazbene poslastice.
Vernissage Boutique festivala je u četvrtak, 5. lipnja u 20 sati u EcoLAB-u na broju 6 ulice Žuka, pored Osnovne škole Vodnjan.
U Didaktičkoj kuhinji se održava Masterclass: Gelato Strategia “Gelateria i slastičarnica za jedinstvenu viziju zanata”. To je jedinstven doživljaj za strastvene ljubitelje najslađeg zanata na svijetu, pozvani su gelatieri, slastičari, ugostitelji, novinari, djelatnici u turističkom sektoru ali i svi zainteresirani koji ne mogu odoljeti ovom slatkom izazovu. Masterclass će održati talijanski gelatiere Sandro Molin Pradel, vlasnik nagrađivane Gelaterije Pradel i nositelj prestižne oznake kvalitete GELATOn the ROAD te Nadine Giovannini, talijanska slastičarka s iskustvom u svijetu hotela, gurmanskih restorana i slastičarnica francuskog stila.
Tim povodom, Sandro izrađuje sorbet od limete i ružmarina poslužen s briošima koje priprema Nadine, a na sudionicima je da uživaju u degustaciji. Masterclass je besplatan ali je broj mjesta ograničen stoga sudjelovanje osigurajte prijavom na mail: info@istrian.org.
U petak je program posvećen pravim zaljubljenicima u gelato - djeci svih godišta!
Prijepodne je posvećeno osnovnoškolskoj djeci iz Vodnjana i Galižane. Rješavanjem zagonetki u potrazi za tajnim sastojcima potrebnih za pripremu zdravog i ukusnog gelata, mali avanturisti osvajaju kuglicu radosti!
Cooking show održava resident chef Ivan Peruško, koordinator vodnjanskog EcoLAB-a, a djeca će naučiti kako se priprema potpuno prirodni gelato temeljen na proizvodima vodnjanske tradicije.
Večernji program u petak i subotu počinje u 18 sati. Iskustvena šetnja kroz nekoliko lokacija u prelijepom Vodnjanu započinje posjetom Kuće tradicija, na glavnom vodnjanskom trgu, gdje je priređena multimedijalna i multisenzorna izložba o povjesti i pripremi pravog gelata. Tu posjetitelji dobivaju mapu i upute koje ih vode kroz GelatOn the Road avanturu te posebnu “putovnicu” u kojoj mogu glasati za omiljene okuse gelata iz domaćih slastičarni. Posjetitelji će kroz igru saznati zanimljivosti o gelatu i rješavanjem zagonetki razotkriti posebne okuse karakteristične za naše podneblje.
Gelaterije koje sudjeluju u natjecanju su: gelateria Leone (Fažana), Pomaj gelato (Pula), L. & A. Sladka kuglica (Tinjan), slastičarna Erman (Žminj) i Gelateria Italia Rovigno (Rovinj). Zanimljivo je također da svi sudionici ocjenjivanja gelata istovremeno sudjeluju u nagradnoj igri gdje mogu osvojiti bogati paket s lokalnim proizvodima.
Avantura se nastavlja kratkom šetnjom do ostale dvije lokacije - EcoLAB-a i Didaktičke farme. Svaka lokacija ima bogat i zabavan sadržaj za svakoga.
U EcoLAB-u, muzeju lokalnih proizvoda nalazi se drugi dio multisenzorne izložbe i novi izazovi za putnike avanturiste na ruti gelata te dodatni originalni okusi za kušanje i ocjenjivanje!
Tijekom oba dana od 18 sati u dvorištu EcoLAB-a, različiti lokalni proizvođači i obrtnici izložit će svoje proizvode koje će posjetitelji moći pogledati, probati i kupiti. Izlagači su: OPG Fruti Bertoša iz Kaldira, OPG Istarske bobe iz Marčane, Rasadnik Longo iz Rovinja te vodnjanski proizvođači BORA NERA Specialty Coffee, Hempoteca, VFFuFFF i obrt A design.
Cooking show aperi-gelato u dvorištu EcoLAB-a odvijat će se oba dana u 19.30 i u 20.30.
Rezidentni chef Ivan Peruško, voditelj Didaktičke kuhinje EcoLAB-a, ugošćuje gelatiera Sandra Molina Pradela i slastičarku Nadine Giovannini te zajedno predstavljaju spajanje gelata sa slanim jelima. Tako će posjetitelji besplatno moći kušati zanimljive gastro kreacije koje za sada ostavljamo kao iznenađenje.
Na Didaktičkoj farmi od 19.00 do 21.00 sat, djeca će moći uživati u dvije različite radionice tijekom oba dana festivala.
Radionica izrada privjesaka od clay mase na temu gelata održat će se svakih pola sata s početkom od 19 do 21.
Radionica aromatičnog bilja gdje će djeca naučiti prepoznati kroz sva čula aromatično bilje i kreativno izraziti naučeno, a posebno zanimljivo će biti korištenje senzora za slušanje zvukova koje različite biljke proizvode. Dvije radionice održat će se u 19 i u 20 sati.
Bit će to odlična prilika za slobodno dječje izražavanje i druženje roditelja.
Finissage boutique festivala je u subotu u 21 kada, nakon aperi-gelata u dvorištu EcoLABA, zbrajanjem glasova posjetitelja i ocjena stručnog žirija proglašavamo dobitnika nagrade GelatOn the Road - jednog od pet gelatiera koji sudjeluju u natjecanju. Odabrani gelatier će zajedno s pobjednicima iz ostalih 12 zemalja partnera projekta dobiti plaćen put i smještaj u Longarone u Italiji, gdje će se na Međunarodnoj smotri zanatskog sladoleda moći natjecati za osvajanje nagrade od 5.000, 3.000 i 2.000 eura vrijedne slastičarske opreme s niskim ugljičnim otiskom.
Svi koji nas posjete u petak i u subotu, sudjeluju u nagradnoj igri i glasaju za njima najbolje okuse gelata koji sudjeluju u natjecanju, mogu osvojiti bogati poklon paket proizvoda lokalnih proizvođača Slow food farmi. Izvlačenje dobitnika bit će također u subotu u 21 sat.
U petak i subotu očekuje nas odličan glazbeni program u dvorištu EcoLAB-a!
Kao glazbene poslastice imamo mlade vodnjanske nade.
U petak u 21.00 sati nastupaju DJ kolektiv Samonikle - mlade Vodnjanke koje će rasplesati publiku s R’n’B zavodljivim hitovima. Za subotnji glazbeni program koji počinje u 21.30 sati pobrinut će se Tony Disco - mladi uspješni akademsko obrazovani DJ kolektiv iz Vodnjana, a puštat će tradicionalnu i folklornu glazbu Vodnjana.
A Pop-up muzej gelata ostaje trajno u Vodnjanu i nakon festivala! Na Europskoj ruti vrhunskih gelato destinacija, Vodnjan se upisuje kao najslađi hrvatski grad!
Cijeli program pratite na FB stranici: OVDJE