Kunjka lajtmotiv novog interpretacijskog centra pomorske baštine Tkona

Novi turistički proizvodi sufinancirani su projektom Arca Adriatica

Izvor i foto: Turizmoteka/ Arca Adriatica

Općina Tkon predstavila je 14. i 15. prosinca 2021. godine novi turistički itinerar baziran na pomorskoj baštini te prirodnim i povijesnim ljepotama mjesta. Kroz studijsko putovanje, turistički djelatnici, novinari i ostali zaljubljenici u pomorski turizam i baštinu imali su priliku upoznati Tkon te nove turističke proizvode nastale u sklopu projekta Arca Adriatica.

Akademija starih zanata i vještina, Centar izvrsnosti, manifestacije i programi, samo su dio nove turističke ponude. Temelj za izgradnju prepoznatljivog pomorskog proizvoda svakako je novoadaptirani Interpretacijski centar smješten u samom centru Tkona.

Glavni motivi priče prikazani su na stalnom postavu Centra, a poseban doživljaj donosi interpretacija pomoću multimedijskih alata. Središnja interpretacijska tema Centra je kunjka koja spaja bogatu prošlost i sadašnjost pomorske baštine Tkona te prikazuje život na otoku kroz stalni postav: Kunjke su othranile Kunjane.

U vanjskom dijelu centra prezentirane su obnovljene stare tradicijske barke, a popratne informacije nalaze se na informativnim pločama postavljenim oko luke.

Studijsko putovanje te novi turistički proizvodi sufinancirani su projektom Arca Adriatica (Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine) iz programa Interreg Italija – Hrvatska 2014-2020 na kojem je Općina Tkon jedan od partnera. Projekt obuhvaća 10 partnera, 5 hrvatskih i 5 talijanskih partnera koji zajedničkim aktivnostima promoviraju kulturno-turističku destinaciju kroz implementaciju pomorske baštine u ponudu kulturnog turizma. Projekt traje od 1. siječnja 2019. – 31. prosinca 2021., a ukupna vrijednost projekta iznosi od 3.168.790,00 €.