Istra ni sada nije prazna, stranci sve viđeniji

Žgomba: "Očekujemo da će i Hrvatska za tjedan dana, najviše dva, ući u zelene zone"

Izvor i foto: HRT

Autor: Senka Mošnja/Dnevnik/HTV

Hrvatska za Njemačku od ponedjeljka više nije epidemiološki visokorizično područje. Rezultat takve odluke mogao bi biti veći broj njemačkih gostiju. Istra ni sada nije prazna, na poluotoku se odmara više od 20 tisuća turista.

S toplijim danima, sve su viđeniji turisti u Istri. Nisu još otvoreni svi hoteli, a u onima koji rade - gostiju odasvud. Treba im samo negativan antigenski test.

- To je dovoljno za prelazak granice Austrije, Slovenije i Hrvatske, a prethodno smo svoj boravak prijavili putem stranice Safe stay in Croatia, kaže Michel, koji je u Istru došao iz Njemačke. Neki dolaze i s drukčijim potvrdama.

- Hrvatska je među rijetkim zemljama koja dopušta ulazak strancima koji su preboljeli COVID kao mi, a i volimo doći u Pulu, bili smo i lani, dodaje Danac Morton. Mnogi traže izolirane kuće za odmor. Talijani s njemačkom adresom rado navraćaju u pitoresknu Savičentu, i to ne samo zato što im je blizu - zanima ih hrana.

Napokon je i Njemačka skinula Hrvatsku s popisa visokorizičnih zemalja, pa više nećemo biti crveni nego narančasti, a neki dijelovi naše zemlje, baš poput Istre - zelene zone.

- Njemački narod i njemački gosti su jako disciplinirani i slušaju svoje autoritete. Očekujemo da će na tragu toga oni poslušati ovu preporuku, a istovremeno očekujemo da će i Hrvatska za tjedan dana, najviše dva, ući u zelene zone, poručuje predsjednik Udruge putničkih agencija Boris Žgomba.

Ta je odluka došla u pravo vrijeme, upravo prije dvotjednih školskih praznika u Bavarskoj. Od blagdana Duhova do Tijelova u dobrim je godinama samo u Istri boravilo šezdesetak tisuća njemačkih gostiju dnevno.