Slow food Korčula

Zajednica Slow food Korčula i TZG Korčule sudjelovali su kao izlagači na jednom od najvažnijih svjetskih slow food festivala, Terra Madre – Salone del gusto 2024.

Izvor i foto: Turizmoteka/TZG Korčula

Zajednica Slow food Korčula i Turistička zajednica Grada Korčule sudjelovali su kao izlagači na jednom od najvažnijih svjetskih slow food festivala, Terra Madre – Salone del gusto 2024 koji se organizirao od 26. do 30. rujna u Torinu, Italija.

Zajednica "Slow Food Korčula" osnovana je početkom 2023. godine na inicijativu LAG 5, a trenutno okuplja desetak članova, OPG-ova, ugostitelja, predstavnika udruga i javnih ustanova.

Filozofija Slow Food pokreta može se sažeti u tri segmenta – dobro, čisto i pravedno. Cilj Slow Food Korčula inicijative je promocija lokalnog uzgoja i konzumacije hrane kao i vrijednosti tradicijske prehrane koji bi trebali postati model održivog gospodarenja resursima i razvoja regenerativnog turizma na otoku. Inicijativa je u skladu s ciljevima daljnjeg razvoja turizma Hrvatske, stvaranje održivih destinacija.

Na sajmu su sudjelovali predstavnici: TZG Korčule; Obrt Škatula, Lumbarda; OPG Protić Sanja, Blato i Konoba Mate, Pupnat. Sudjelovanje na sajmu omogućilo je nove spoznaje, učenje i susret s ljudima iz cijelog svijeta koji poštuju zemlju i njene resurse. Festival je svakako odškrinuo vrata za nove ideje i nove projekte za koje se nadamo da će započeti tijekom sljedeće godine.

Prema riječima jednog od predstavnika otoka Korčule: „Bilo je inspirativno susresti ljude iz cijelog svijeta koji, baš kao i mi, poštuju zemlju i njene resurse, i vidjeti bogate kulture iz svijeta koje nas suštinski spajaju. Taj osjećaj pripadnosti pokretu koji odražava naše vrijednosti ispunjava nas istinskim zadovoljstvom i inspiracijom.“

Sudjelovanje na sajmu financijski su pomogli: Dubrovačko-neretvanska županija, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Turistička zajednica Grada Korčule, Turistička zajednica općine Lumbarda i Turistička zajednica općine Blato.