Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2025.

Ičići, ponedjeljak, 7. travnja 2025.

Izvor i foto: Turizmoteka/sommelier.hr

Obavještavamo Vas da Hrvatski sommelier klub, uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Istarske županije i Turističke zajednice Kvarnera, te uz podršku TZ Svetvinčenat i Vinistre organizira, jedenaesto po redu, Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2025.

Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2025. započinje kvalifikacijskim djelom (četvrtfinale) u hotelu Ičići (Ičići), u ponedjeljak, 7. travnja 2025.
U kvalifikacijskom djelu natjecanja kandidati će pokazati svoja stručna znanja rješavanjem pisanog testa, ispravkom vinske liste, te opisom vina.

Na ovogodišnje prvenstvo prijavilo se 19 natjecatelja, koji su zaposleni u renomiranim hotelskim kućama, vinarijama i restoranima na području Istre i Kvarnera.

Popis prijavljenih kandidata:

Alen Vukić Food & wine bar Ganeum, Lovran
Antonia Marić Restoran Backyard, Pula
Boris Ograjšek Restoran Ponte Porton, Grožnjan
Dalibor Bastijančić Vina Lunika, Kanfanar
Danijel Knapić Restoran Momenti Isabella Valamar, Poreč
Domagoj Perković Hotel Amarin, Maistra, Rovinj
Emir Ahmetbašić Hotel San Canzian, Buje
Igor Klarić Hotel Amarin, Maistra, Rovinj
Ivan Blažević Konoba Bookun Valamar, Poreč
Josip Orišković Dvorac Belaj, Belaj,
Jovica Aćimović Hotel Maestral, Aminess, Novigrad
Karlo Salamon Restoran Nebo, Rijeka
Luka Švelić Restoran By Fratelli Cerea Valamar, Poreč
Marija Damjanović Hotel Marea Valamar, Poreč
Matej Bubalo Food & wine bar Ganeum, Lovran
Mladen Jaklinović Restoran By Fratelli Cerea Valamar, Poreč
Sanja Mofardin Restoran Spinnaker Valamar, Poreč
Toma Marjan Hidden Wine Bistro, Rijeka
Viktor Peić Hotel Amlbatros, Plava laguna, Poreč

Polufinale u koje ulazi osam natjecatelja i finale održati će se u ponedjeljak, 14. travnja u dvorcu Morosini Grimani, Svetvinčenat.

U polufinalnom natjecanju kandidati će pokazati svoja stručna znanja rješavanjem pisanog testa, prepoznavanjem vinskih ličnosti i položaja, slijepim kušanjem vina te drugim praktičnim radnjama.

Finale će se održati pred publikom s početkom u 17 sati.
Tri finalista nadmetati će se u zanimljivim i, za publiku, atraktivnim vještinama poput: posluživanja pjenušca, dekantiranju vina, prepoznavanja vina, otkrivanje pogrešaka u vinskoj listi, sljubljivanju vina s jelima i sl.

Hrvatski sommelier klub (HSK) je neprofitna udruga građana, registriran je 1993. a od 1994. redovan je član Svjetskog udruženja sommeliera (L'Association de la Sommellerie Internationale - ASI). Glavna zadaća HSK je napredak profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi hrane i pića i edukacija profesionalaca kao i građanstva. Svoje ciljeve HSK ostvaruje priređivanjem i organizacijom nacionalnih i regionalnih natjecanja, održavanjem tečajeva i stručnih predavanja, organizacijom stručnih putovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, izdavanjem stručne literature i ostalim aktivnostima.

Više o HSK na www.sommelier.com