Korčulanske pjatance

Proljetni festival hrane i vina, 26-30.4.2019.

Izvor i foto: TZG Korčula

Prvo izdanje Korčulanskih pjatanci, proljetnog festivala hrane i vina, održano je u proljeće 2017. god. kada su se korčulanski restorani Adio Mare, Aterina, Barić, Filippi, Korčula De la Ville, LD Restaurant, Marco's, Nonno, Radiona, konoba Maha, pupnatska konoba Mate te restorani Feral i More iz Lumbarde ujedinili u želji da lokalnom stanovništvu i posjetiocima predstave ponajbolje od eno-gastronomske ponude Korčule.

Potaknuti uspjehom prvog festivalskog izdanja i vođeni željom za stvaranjem što kvalitetnijeg gastronomskog događanja, navedeni ugostiteljski objekti u siječnju 2018. godine osnovali su udrugu «Korčulanske pjatance».

Njegujući stoljetnu gurmansku tradiciju utkanu u identitet grada i otoka, glavni cilj udruge je razvoj Korčule kao odredišta visokokvalitetnog turizma zasnovanog na vrhunskoj gastronomiji, enologiji i izvornom gostoprimstvu.

Kroz raznolike ponude hrane i pića korčulanski ugostitelji dalmatinsku kuhinju predstavljaju kao spoj tradicionalnog i modernog, kreiranu u harmoniji sa sezonskim blagodatima jadranskih vrtova ispod i iznad površine mora. Kreativnim jelovnicima osmišljenima posebno za ovu prigodu, a koji će se u tjednu održavanja festivala svakodnevno izmjenjivati na korčulanskim trpezama, lokalni znalci predstavljaju svoja gastronomska dostignuća po popularnim cijenama.

Proljetni termin održavanja manifestacije logično je rješenje uzevši u obzir bogatstvo sezonskih namirnica koje dozrijevaju ili svoj kvalitativni vrhunac imaju upravo u ovo doba godine.

Proljeće se tako afirmiralo kao inspiracija kojoj osim korčulanskih kuharica i kuhara nisu odoljeli ni poznati korčulanski i pelješki vinari koji u tjednu održavanja festivala predstavljaju vina koja će odrediti vinske trendove u predstojećoj sezoni.

FESTIVALSKI PROGRAM
Korčula i okolna mjesta 26. - 30. travnja 2019.

26.04.2019.
11.00
Konoba Maha
Službeno otvorenje festivala uz predstavljanje sudionika, poslovnih partnera i drugih suradnika
za uzvanike festivala i medije
15.00
Radionica izrade koktela
Powered by Coca Cola

19.00
LD Restaurant
Korčula u boci
večera u pet sljedova uz izbor vina Jo Ahearne - nositeljice najpristižnije sommelier-ske titule Master of Wine


27.04.2019.
11.00
Bistro Radiona
Umjetnost marendavanja
tradicionalna korčulanska marenda

14.00
Praktikum Srednje škole Petar Šegedin iz Korčule
Slastičarnica Mala Truba
Radionica izrade zdravih slastica i kruha od uzgojenog kvasca i cjelovitog brašna

19.00
Konoba Maha
Gostovanje chefa Dina Galvagna
večera u nekoliko sljedova uz vino


28.04.2019.
9.00
Praktikum Srednje škole Petar Šegedin iz Korčule
Masterclass: Samoniklo jestivo bilje i iznutrice
chef Dino Galvagno

19.00
Udruga Korčulanske pjatance
Lagoon Regata
večera za sudionike regate


29.04.2019.
11.00
Praktikum Srednje škole Petar Šegedin iz Korčule
Udruga Slow Food Pelješac
Predavanje i radionica za djecu

15.00
Praktikum Srednje škole Petar Šegedin iz Korčule
Masterclass: More na pjatu
chef Hrvoje Zirojević

19.00
Restoran Aterina
Gradski muzej Korčula
Kultura prehrane kroz povijest Korčule, predavanje uz prigodnu zakusku


30.04.2019.
10.00
Praktikum Srednje škole Petar Šegedin iz Korčule
Eko Škoj i Senzorski analitičari otoka Korčule
prezentacija, degustacija i edukacija o maslinovim uljima otoka Korčule

19.00
Restorani Aterina i Marco’s
Zajednička večera sudionika Pjatanci za sve zaljubljenike u iće i piće

23.00
Festival After party


Prijave na radionice primamo na e-mail : info@korculanskepjatance.com
Cijena radionice je 200 HRK po osobi.
Radionice su besplatne za učenike Srednje Škole Korčula i članove udruge Korčulanske pjatance.
Broj sudionika je ograničen.