Svečano otvorenje Autentica Food & Wine festivala

Konferencija „Budućnost održivog turizma kroz autentičnu gastronomiju“

Izvor i foto: Turizmoteka/TZ Makarske rivijere

DATUM I MJESTO ODRŽAVANJA: Bluesun hotel Soline, Brela, srijeda 30.04.2025, u 10:00 sati
ORGANIZATORI: TZ općine Brela, TZ općine Baška Voda, TZ grada Makarska, TZ općine Tučepi, TZ općine Podgora i TZ grada Vrgorca
PARTNERI: Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije, Splitsko – dalmatinska županija, Bluesun Hotels & Resorts, Medora Hotels & Resorts
POKROVITELJ: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

O FESTIVALU: Autentica Food & Wine festival - jedinstveni gourmet doživljaj Makarske rivijere i Zabiokovlja

Festival prati lokalne priče i naslijeđe, slavi autentičnu gastronomiju kroz interpretaciju lokalnih proizvoda i recepata, stvarajući jedinstveno gourmet iskustvo u duhu održivog turizma.

Manifestacija započinje svečanim otvorenjem 30.04.2025. u Bluesun hotelu Soline, Brela i panelima na kojima će se razgovarati o trendovima na eno-gastro tržištu, kao i o stanju te mogućnostima unapređenja domaće gastronomije.

Manifestacija se nastavlja cijeli svibanj u brojnim restoranima na Makarskoj rivijeri i Zabiokovlju tijekom sljedećih mjesec dana, gdje će lokalni restorani i konobe nuditi autohtona dalmatinska jela. Festival promovira lokalnu kuhinju koja ne ulazi pod trendove, već se iz njih uzdiže, jer je autentična.

Svaka općina i grad na Makarskoj rivijeri će jedan dan unutar festivala na javnim gradskim trgovima prirediti feštu od hrane i vina, gdje će se kuhati tradicionalna dalmatinska jela, izlagat će se tradicionalni domaći proizvodi, vina i maslinova ulja koja će posjetitelji moći degustirati i kupiti. Uz vrhunsku hranu i piće posjetitelji će moći uživati i u zabavnom programu i nastupima poznatih izvođača.

Planirana događanja po destinacijama : Vrgorac 3.5.2025., Makarska 8. i 9.5.2025., Podgora 16.5.2025., Tučepi 22.5.2025., Baška Voda 23.5.2025., Brela 24.5.2025.

PROGRAM:
Bluesun Hotel Soline, Brela, srijeda 30.04.2025, u 10:00 sati
Svečano otvorenje festivala i stručni paneli
10:00 sati - svečano otvorenje uz pozdravne govore
10:15 sati – pozdravni govori

10:30 sati – Panel 1
Budućnost održivog turizma kroz autentičnu gastronomiju
Sudionici:

- Stipe Čogelja, zamjenik župana, Splitsko – dalmatinska županija
- Ivana Vladović, direktorica, Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije
- Antonia Radić Brkan, zamjenica gradonačelnika grada Makarske, Grad Makarska
- Joze Tomaš, predsjednik, HGK - Županijska komora Split
- Željko Stašević, izvršni direktor, Bluesun Hotels & Resorts
11:40 sati coffee break

12:00 sati – Panel 2
Razvoj destinacijskih gastro brandova
Sudionici:
- Ivan Pažanin chef i vlasnik restorana
- Martina Pernar Škunca, vlasnica Paške Sirane, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira otoka Paga
- Mate Jerković, direktor, Vinarija Jerković
- Drago Nosić, direktor, Poetica destilerija Vrgorac
- Dario Gašpar, direktor, Vinarija Gašpar


12:45 sati - edukativna radionica - Prava i odgovornosti u hotelijerstvu, profesor Ivo Mravičić

13:10 Panel 3
Brendiranje destinacije kroz gastro manifestacije
Sudionici:
- Valentina Medić Vitković, direktorica, Turistička zajednica općine Brela, Autentica food&wine gastro festival
- Željka Opačak, direktorica, Turistička zajednica grada Vrgorca, Dani dalmatinskog pršuta i vina
- Ivana Dujić, direktorica, Turistička zajednica grada Drniša, Taste like Dalmatia Drniš, Festival drniškog Merlota
- Sabina Gligora Sabalić, suorganizatorica, Fešta od sira, Kolan - otok Pag
- Alijana Vukšić, direktorica, Turistička zajednica grada Splita, Mjesec gastronomije u Splitu - Štorije o'spize
- Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo, organizatorica, Festival Skradinskog rižota
- Martina Rendić direktorica, Turistička zajednica grada Supetra, Otključavanje okusa otoka Brača
- Milijana Borojević, direktorica, Turistička zajednica grada Korčule, Slow food koncept

14:00 ručak, Dalmatinski zalogaji, Chefovi Bluesun Hotels & Resorts