Kvarner – Europska regija gastronomije 2026.

U Crikvenici održano predstavljanje projekta

Izvor i foto: Turizmoteka/TZG Crikvenica

U hotelu Esplanade u Crikvenici jučer je, 28. listopada, održan prvi dio edukacije i predstavljanja projekta Kvarner – Europska regija gastronomije 2026., u organizaciji Turističke zajednice Kvarnera te Turističke zajednice Grada Crikvenice, Turističke zajednice Grada Novog Vinodolskog i Turističke zajednice Općine Vinodolske općine.

Prvi je dan bio posvećen ugostiteljima, kuharima, sommelierima, proizvođačima i predstavnicima medija s područja Crikveničko – vinodolske rivijere, koji će svojim znanjem i iskustvom doprinijeti promociji regije u godini kada Kvarner i službeno ponese ovu prestižnu titulu. Kako je istaknula direktorica TZG Crikvenice Marijana Biondić, tradicija i autentičnost područja ključni su razlozi zbog kojih posjetitelji biraju određene destinacije, a upravo su te vrijednosti ono što Kvarner i ovaj kraj čini posebnima.


Velik interes pokazali su brojni ugostitelji i vinari pa je prezentaciji prisustvovalo tridesetak sudionika iz turističkog sektora Crikveničko – vinodolske rivijere. Tijekom događanja naglašena je važnost projekta u razvoju gastro i eno ponude, a program je obuhvatio i zanimljive radionice. Posebnu pozornost privukla je vinska radionica pod vodstvom Žarka Stilina iz Udruge Vina Kvarnera, na kojoj su predstavljena vina od autohtonih kvarnerskih sorti. Sudionici su imali priliku kušati sedam različitih vina te se upoznati s bogatstvom lokalnih vinarskih tradicija, s ciljem da ih uvrste u vlastitu ponudu i tako dodatno potaknu interes gostiju za ovu destinaciju. Veliki interes iskazan je i za radionicu Umijeće sljubljivanja maslinovih ulja Marine Selak, koja je predstavila ekstra djevičanska maslinova ulja Kvarnera uz kratki sommelierski tečaj o raspoznavanju maslinovih ulja i njihovim karakteristikama.

Današnji program donosi praktičnu radionicu za kuhare i gastronomske profesionalce, koju vodi chef Zdravko Tomšić pod nazivom Plava riba i kuhinja Crikveničko – vinodolske rivijere. Radionicu koordinira Irina Ban, interpretator Okusa baštine, naglašavajući da je upravo održavanje okusa tradicije na tanjurima presudno za očuvanje identiteta gastronomije našeg kraja. Bilo da se radi o tradicionalnoj kuhinji ili pak fine dinning konceptu, okusi tradicijskih jela su ta koja nas čine prepoznatljivima među drugim gastronomskim regijama i zemljama. Radionici su prisustvovali i učenici Ugostiteljske škole iz Crikvenice sa svojim mentorom.

Crikveničko – vinodolska rivijera čini važan dio Kvarnera kao regije gastronomije, a neke od gastro manifestacija kojima se ponosimo su: Uskrs u Crikvenici i Selcu, Festival jagoda, Sretno Selce, Moja mala kala, Ribarski tjedan, Mjesec plave ribe, Crikvenica Food & Wine Walk na Rivijeri Crikvenica, Altroke Food Festival, Pjenušavi doručak, Ružica Vinodola, Novljanski gušti u Novom Vinodolskom te Festival bribirskog prisnaca, Ružica Vinodola, Festival bribirskih makaruna u Vinodolu.