Festival čokolade donosi čokoladno blaženstvo
Opatija u slatkom izdanju:
Opatija je grad turizma i zdravlja, kulture i bogate povijesti, grad festivala i parkova, poslovnih događanja, sporta i manifestacija… ali i grad poslastice koju mnogi s razlogom nazivaju „božanskom“ – čokolade! U opatijskom čokoladnom blaženstvu ljubitelji slatkih okusa moći će uživati tijekom cijelog studenog, a posebice od 7. do 9. studenog, kada će se održati najdugovječnija manifestacija posvećena čokoladi u Hrvatskoj – Festival čokolade u Opatiji.
U velikom 19. izdanju, festival će otvoriti svoja vrata u petak u 14 sati na više gradskih lokacija. Središnja će ponovno biti ona u centru Gervais gdje će se smjestiti gotovo 40 izlagača, čokolatijera, slastičara i čokoladnih znalaca, u čijoj će se ponudi i ovoga puta naći vrhunski proizvodi: čokoladne praline, slastice i fontane, dizajnerske i zanatske čokolade, čokoladni likeri, pjenušci i kokteli, tople čokolade i sladoledi bogatih okusa, čokoladni sirevi i med, proizvodi za njegu tijela i brojna eno-gastro iznenađenja. Prvog dana festivala svoje će slastičarske vještine predstaviti učenici Ugostiteljske škole Opatija, obogaćeni novim znanjima stečenim u Belgiji kod poznatog majstora čokolade Alexandrea Druarta.
Tijekom vikenda najmlađi posjetitelji moći će uživati u choco igraonici Cukar.animacije na drugom katu centra Gervais, a oni punoljetni na zanimljivoj radionici sparivanja vina i čokolade na trećem katu. Tu će ih stručnjaci iz TAMAN Artisan Chocolatesa podučiti kako se i zašto kuša čokolada, što je dobra čokolada, kako se ona odabire i nastaje te kako ju spojiti s kvalitetnim vinom. Radionica uključuje i degustacijski dio u kojem će polaznici kušati različite vrste čokolade i pomno odabrana kvarnerska vina.
U prizemlju centra Gervais posjetitelje očekuje čokoladna torta „Opatija – The Chocolate Town“, u kojoj se poznati opatijski simboli, kip Djevojke s galebom i šetnica Lungomare, pretvaraju u slatku kreaciju. Javno predstavljanje čokoladne atrakcije „Opatija – The Chocolate Town“ održat će se zadnjeg dana manifestacije, u nedjelju 9. studenog u 12 sati.
Atmosferu će u centru Gervais zaokružiti glazbeni nastupi Daria Terglava, E'n'P Dua, Dominika Heštere, Cons Acoustica i Waves Dua, dok će ispred centra Gervais posjetitelje razveseliti bogata ponuda Chocolate Bara hotela Keight i Gelato kutka by Valle Losca.
U obližnjem Kulturnom domu Zora, u Čoko laboratoriju by Martini Cioccolato, radit će se punom parom! Tijekom tri dana održavat će se interaktivne radionice za djecu i odrasle, a svi koji žele savladati umijeće izrade najfinijih pralina moći će sudjelovati u zanimljivim masterclassovima. Broj mjesta je ograničen, pa ulaznice treba osigurati na vrijeme putem www.mojekarte.hr. Bogat program za vrijeme trajanja Festivala čokolade pripremila je i Gradska knjižnica i čitaonica Viktor Car Emin, u čijem će se prostoru u petak održati kviz „Charlie i tvornica čokolade“, u subotu likovna radionica „Kao voda za čokoladu“, a u nedjelju radionica „Novo lice starih knjiga“. Na radionicama se može sudjelovati uz prethodnu prijavu na telefonski broj 051 712 987 ili na e-mail adresu gradska.knjiznica.opatija@gk-opatija.hr.
Zanimljive tematske sadržaje, od chococrash radionica do personaliziranja čokolade, pripremio je Milenij Choco Svijet u hotelu Continental, dok Croatian Choco Concept & Lungomare Chocolates posjetitelje očekuju s Chocolate Experience Opatija. Program obuhvaća radionice izrade, ukrašavanja i degustacije čokolade za djecu i odrasle, izložbu čokolade te prezentaciju izrade toplih čokolada sa začinima. Radionice se održavaju na adresi Radnička 4/2 (ulaz sa strane Ulice Maršala Tita, kbr. 90), a za veće grupe u hotelu Bristol. Sudjelovati se može prijavom na mobilni broj 092 418 4101.
Programu Festivala čokolade pridružuje se i Hrvatski muzej turizma uz izložbu „Od zrna do čokolade: putovanje kroz vrijeme“ i tri radionice: demonstrativnu radionicu „Umijeće ručnog temperiranja čokolade i izrade pralina“, radionicu „Mali gurmani“ na kojoj će najmlađi ukrašavati čokoladu te radionicu za odrasle „Temperiranje čokolade kod kuće“ koja uključuje demonstraciju izrade pralina i praktični dio temperiranja čokolade u kućnim uvjetima. Prijave se zaprimaju na broj telefona 051 706 470 ili putem e-maila pr@hrmt.hr.
U prostoru Umjetničkog paviljona Juraj Šporer posjetitelje očekuje Tvornica čokolade Vilma s retrospektivnom izložbom, prezentacijama, degustacijama i prodajom čokoladnih proizvoda, uz glazbu i poseban ambijent Winter Gardena.
Festival čokolade u Opatiji više je od događaja – to je slatko buđenje svih osjetila! Uživajte u čokoladnim okusima, radionicama i izložbama te doživite Opatiju u njezinom najslađem izdanju.
Sve informacije o ovogodišnjem Festivalu čokolade potražite na mrežnim stranicama Turističke zajednice grada Opatija: www.visitopatija.com.
