Thomas Cook razmišlja o prodaji zrakoplovnih tvrtki

Thomas Cook poduzima "strateški pregled zrakoplovne tvrtke Grupe


Izvor: Turizmoteka                 Foto: Condor

Glasine o prodaji zrakoplovnih tvrtki već su kružile prošlog ljeta. U to je vrijeme to bilo odbijeno. Sada prodaja više nije isključena. Pogođeni su Thomas Cook Airlines UK, Thomas Cook Airlines Scandinavia i Condor, koji zajedno čine zrakoplovnu tvrtku Thomas Cook Group. Sveukupno, Thomas Cook upravlja flotom od 103 zrakoplova, od kojih četvrtina služi za duge letove. Condor ima 54 zrakoplova. Većina zrakoplova je iznajmljena, manji dio je u vlasništvu Thomas Cooka.

"Grupa Thomas Cook Airline ostvarila je snažan rast unatoč poremećajima industrije u 2018., Prevezla je više od 20 milijuna putnika i ostvarila 3,5 milijardi funti prihoda, dok je operativna dobit porasla 37% u odnosu na prethodnu .
Putnička grupa očito se želi odvojiti od profitabilne zrakoplovne divizije, jer je "potrebna veća financijska fleksibilnost i više resursa" za provedbu svoje "strategije diferencijacije" i ubrzavanje. Drugim riječima, Thomas Cook sve više ulaže u hotele vlastitih brandova. Digitalizacija distribucijskih kanala također zahtijeva ulaganja. Osim toga, cijela tvrtka bi trebala postati učinkovitija.

Osim toga, trenutno ljetne rezervacije Grupe su dvanaest posto niže u odnosu na prethodnu godinu. U prvom tromjesečju nove financijske godine gubitak je porastao za oko 16 milijuna eura, na 69 milijuna eura, u usporedbi s gotovo nepromijenjenom prošlogodišnjom prodajom od 1,9 milijardi eura. U protekloj financijskoj godini, usklađena operativna dobit (Ebit) na usporedivoj osnovi pogoršala se za 58 milijuna funti na 250 milijuna funti, ili 282 milijuna eura.

Špekulacije o kupcima

U medijima se spekulira o mogućim kupcima. Prema "Süddeutsche Zeitungu", već je bilo neformalnih razgovora između Lufthanse i Thomasa Cooka o preuzimanju Condorovih dugoročnih poslova. To nije potvrđeno. "Spiegel" izvješćuje da još nije odlučeno hoće li se tri zrakoplovne tvrtke prodati zajedno ili odvojeno. Čelnik Group Airlinesa, Christoph Debus, rekao je da treba dogovoriti suradnju s investitorom za budućnost kako bi se prevezli gosti Thomasa Cooka. Radnici ne bi trebali biti zabrinuti.