Sve više privatnih zrakoplova u zračnoj luci Rijeka

Stižu imućni gosti

Izvor i foto: HRT

Autor: Stanko Čulina/T.V./Dnevnik/HRT

Nakon teškog razdoblja pandemije, i riječka zračna luka na otoku Krku dobro posluje. Povezana je sa 16 europskih odredišta. A pomalo iznenađuje povećan broj privatnih letova. Riječ je o imućnim gostima koji stižu izravno na otok Krk unajmljenim ili privatnim zrakoplovima.

Taj mlazni zrakoplov dolijeće iz Češke i ide za Bugarsku. Do sada, ovoga ljeta, 600 je takvih letova bilo u Zračnoj luci Rijeka.

- Broj takvih zrakoplova u odnosu na rekordnu 2019. je do sada 3 puta veći. To samo pokazuje mijenjanje navika. Ljudi su spremni izdvojiti značajno više novaca da bi putovali sami, ističe Tomislav Palalić, direktor Zračne luke Rijeka.

U pravilu ovi gosti s aerodroma odlaze u luksuzne krčke vile ili na svoje jahte. U Marini Punat u ovom je trenutku popunjeno svih 850 vezova.

- Velik broj gostiju dolazi i u marinu i u drugi smještaj zrakoplovom. Mi u posljednje vrijeme bilježimo porast gostiju koji u marinu dolaze svojim osobnom zrakoplovom, kaže Renata Marević, direktorica Marine Punat, otok Krk.

- Imamo dosta letova u Hrvatsku i iz Splita, Zadra, Dubrovnika, Rijeke. Zemlja vam je lijepa, imate more i naši klijenti žele brzo, sigurno, diskretno doći na Jadransko more. Posebno u ova luda kovid vremena, rekao je Richard Macho, Queen air

I upravo ti privatni letovi osigurat će ove godine pozitivno poslovanje riječke zračne luke.

- Naknade za te letove ne podliježu, odnosno njima se ne odobravaju popusti kao što se odobravaju redovitim prijevoznicima. I to je značajan izvor prihoda u ovoj izazovnoj godini i mi smo time zadovoljni, rekao je Palalić.

Strelovit rast privatnih letova možda je i smjerokaz u kojem bi se pravcu trebala razvijati riječka zračna luka. Jer, luksuzni letovi, marine i vile uvijek idu skupa.