Ryanair zatvara tri baze na Kanarskim otocima

Irska niskobudžetna zračna tvrtka zatvara u siječnju zimske baze : Gran Canaria, Lanzarote i Tenerife

Izvor: Turizmoteka               Foto. Ryanair

Odluka irske aviokompanije jasna je: od siječnja Ryanair zatvara zimske baze na tri Kanarska otoka Tenerife, Gran Canaria i Lanzarote. Baza na španjolskom kopnu u Gironi i u Faro u Portugalu već je zatvorena . Bez posla će ostati više od 500 zaposlenika.

Ryanair opravdao taj korak kašnjenjem isporuke naručenih zrakoplova Boeing 737 Max. Za tu vrstu zrakoplova poznato je, nastavlja se zabrana letenja.
Ryanair-u nedostaje u zimskim letovima 30 zrakoplova, stoga je prisiljen zatvoriti zimske baze na Kanarskim otocima. Ryanair je istodobno istaknuo da te tri baze stvaraju gubitke.

U južnoj zračnoj luci Tenerife 156 ljudi u zraku i na zemlji pogođeno je smanjenjem radnih mjesta, u Las Palmasu 100, a u Arrecifeu 82. U Gironi bez posla je ostalo 164 osoba. Sindikati USO i Sictpla, koji predstavljaju kabinske posade, najavili su štrajkove tijekom mjeseca rujna kako bi zaustavili zatvaranje baza.

Glasnogovornik Ryanaira jasno je rekao da su akcije besmislene: "Zatvaranje baza je neizbježno dok se ne riješe kašnjenja s isporukom Boeinga 737-Max."