Ryanair će ove zime raditi sa samo 40 posto kapaciteta

Predviđa da će u cijeloj financijskoj godini prevesti samo 38 milijuna putnika

Izvor i foto: Turizmoteka/ Ryanair

Ryanair je prije toga planirao raditi sa 60 posto kapaciteta tijekom zimskog razdoblja, no tržišni uvjeti i promjena vladinih ograničenja prisilili su ih da to revidiraju na 40 posto.

Baze u Corku, Shannonu i Toulouseu bit će zatvorene ove zime, a bit će značajnih rezova i u ostalim bazama u Belgiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Portugalu i Beču.
Također, povećana ograničenja letova koja su nametnule vlade EU "jako su umanjila" zračni prijevoz do i iz "većeg dijela Srednje Europe, Velike Britanije, Irske, Austrije, Belgije i Portugala".

Izvršni direktor Ryanair Grupe Michael O'Leary rekao je da "duboko žalimo zbog ovog smanjenja zimskog rasporeda, nametnuto nam od vladinog lošeg upravljanja zračnim putovanjima u EU".
"I dalje nam je fokus na održavanju što većeg rasporeda kako bismo održali zrakoplove, pilote i kabinsko osoblje i umanjili gubitke", nastavio je O'Leary.
„Neminovno je, s obzirom na razmjere tih smanjenja, da ćemo provesti više neplaćenih dopusta i podjele posla ove zime u onim bazama u kojima smo se dogovorili o smanjenom radnom vremenu i plaćama, ali ovo je bolji kratkoročni ishod od masovnog otkaza.

„Nažalost, bit će više tehnološkog viška u onom malom broju kabinskih baza, gdje još uvijek nismo osigurali sporazum o radnom vremenu i smanjenju plaća, što je jedina alternativa. Nastavljamo aktivno upravljati svojom bazom troškova kako bismo bili spremni za neizbježni oporavak i oporavak zračnog putovanja na kratke relacije u Europi nakon što se razvije učinkovito cjepivo Covid-19.

„U međuvremenu, apeliramo na sve vlade EU-a da odmah i u cijelosti usvoje odluku Europske komisije, koja omogućuje sigurno putovanje zrakoplovom između država EU-a na regionalnoj osnovi (bez ograničenja putovanja) za one zemlje i regije Europe, koje su u stanju dokazati da je njihova stopa slučajeva Covid manja od 50 na 100 000 stanovnika. "