Lufthansa želi preuzeti Condora

Thomas Cook prodaju svoje zrakoplovne tvrtke sa 105 zrakoplova

Izvor: Turizmoteka            Foto: Condor

Lufthansa je službeno izrazila interes za potpuno preuzimanje Condora . Odgovarajuća neobvezujuća ponuda upućena je britanskom vlasniku Thomasu Cooku, izjavio je u utorak generalni direktor Lufthanse Carsten Spohr na glavnoj skupštini svoje tvrtke u Bonnu. Ponuda se može proširiti i na sve zrakoplovne tvrtke Thomas Cook Group.

Izuzetno atraktivan je put dugoročnih linija do turističkih odredišta iz Frankfurta i Münchena, koje bi se mogle povezati s Eurowingsovom podružnicom Lufthanse. U prošlosti, menadžeri Lufthanse uvijek su se pozivali na moguće antitrustne probleme Europske komisije kada su preuzimali ponudu za kratkoročnu i srednju trgovinu. Ovdje se očekuju uvjeti od strane komisije, objasnio je Spohr. EU je već spriječila da Lufthansa preuzme čak i veće dijelove insolventnog Air Berlin-a zbog razloga zakona o tržišnom natjecanju.

U veljači je financijski problematična turistička grupa Thomas Cook obavila prodaju svoje zrakoplovne tvrtke sa 105 zrakoplova i oko 9.000 zaposlenika, kako bi dobila dodatna sredstva za nove hotele i digitalizaciju. Thomas Cook posluje u Velikoj Britaniji, Skandinaviji, Njemačkoj i Španjolskoj. Prošle su godine ostvarili operativnu dobit od 147 milijuna eura.
Prema izvješćima medija Ryanair , Easyjet i IAG British Airways zainteresirani su za Thomas Cook-ove zrakoplovne tvrtke.