Croatia Airlines slavi 30. rođendan!

Premijer Plenković: ""Vlada je odlučila da je Hrvatskoj potreban nacionalni prijevoznik"

Izvor: Turizmoteka/HRT                   Foto: Turizmoteka

Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines obilježio je sinoć 30. godišnjicu osnutka svečanošću u svojem hangaru u Zagrebu. Prijamu je nazočila cjelokupna hrvatska gospodarska i politička elita predvođena premijerom Andrejom Plenkovićem.

Prije točno trideset godina, i prije hrvatske samostalnosti, osnovan je naš nacionalni zračni prijevoznik. Tvrtka Croatia Airlines te 1989. zvala se Zagreb Airlines/Zagal/ i bavila se prijevozom pošte. Danas ima 12 zrakoplova koji povezuju Hrvatsku s 24 europske države. Proslava se održava večeras u njihovim hangarima na Plesu.
Konkurencija među autoprijevoznicima je žestoka. Osobito se to primijeti na europskom tržištu gdje je u posljednjih nekoliko godina nestalo nekoliko avioprijevoznika. Zbog toga se avio tvrtke udružuju i traže strateške partnere. Taj smjer upravo je odabrala i Croatia Airlines.

Na pitanje što su bili najveći izazovi za aviokompanija, predsjednik uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić rekao je da je Croatia Airlines rasla zajedno s Hrvatskom.
- Mi s ponosom nosimo ime svoje zemlje. U ovih 30 godina smo obavili preko 600 000 letova i prevezli preko 40 milijuna putnika. To je taj naš doprinos hrvatskom gospodarstvu, turizmu, vidljivosti naše zemlje u cijeloj Europi. Jer naši avioni svakodnevno su prisutni na aerodromima širom Europe tako da je naš natpis viđen 1.200.000 puta tijekom naše povijesti, istaknuo je.

- Očekujem da neke bitne odluke budu donesene i do kraja godine. Ide se u pravom smjeru i mislim da ova kompanija uz jako puno ljudi kojima je stalo do nje ima budućnost i da ćemo i idućih 30 godina opstati na ovom visoko konkurentnom zrakoplovnom tržištu, dodao je.

Prigodnim govorom nazočnim na svečanosti obratio se i predsjednik Vlade Andrej Plenković:
"Vlada je odlučila da je Hrvatskoj potreban nacionalni prijevoznik. U četvrtak na Vladi donijet ćemo odluku o dokapitalizaciji Croatia Airlinesa", rekao je Plenković, ali nije precizirao o kakvom modelu povećanja kapitala je riječ.

Država već duže vrijeme traži strateškog partnera za Croatiju Airlines. Procijenjeno je da bi se Croatia Airlines trebala dokapitalizirati s minimalno 35 milijuna eura.