Aviokompanije traže 200 milijardi dolara pomoći

Pomoć bi mogla biti u vidu pozajmica i garancija vlada i centralnih banaka, ili u vidu smanjenja poreza i socijalnih davanja.

Izvor: Turizmoteka             Foto: Lufthansa

Prema procjenama, korona virus bi mogao donijeti velike gubitke zračnim prijevoznicima . Zato je aviokompanijama potrebna hitna pomoć od 200 milijardi dolara ocijenilo je Međunarodno udruženje za zračni promet.

Podrška bi mogla biti u obliku "izravne financijske pomoći" putničkim i teretnim prijevoznicima kako bi nadoknadili gubitke. Ta pomoć bi mogla biti i u vidu pozajmica i jamstava vlada i središnjih banaka, ili u vidu smanjenja poreza i socijalnih davanja, tvrdi to udruženje.

To udruženje, koje obuhvaća 290 kompanija i 82 posto svjetskog zračnog prometa, posebno je apeliralo na zemlje Afrike i Bliskog istoka da pomognu svojim prijevoznicima, kojima su ugroženi "milijuni radnih mjesta". Prema podacima udruženja, zračni promet sudjeluje u afričkoj privredi sa 55,8 milijardi dolara, osigurava 6,2 milijuna radnih mjesta i sa 2,6 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) Afrike.

Na Bliskom istoku te brojke iznose 130 milijardi dolara, 2,4 milijuna radnih mjesta i 4,4 posto BDP-a.