Zbog posljedica koronavirusa UNWTO stvara globalni krizni odbor za turizam

UNWTO-a, promovira slogan: „Ostanite kod kuće danas, da sutra možete putovati" .


Izvor : Turizmoteka                Foto:UNWTO

Svjetska turistička organizacija ( UNWTO ) osnovala je globalni koordinacijski odbor koji će održavati redovite virtualne sastanke radi procjene i predlaganja preporuka zbog pandemije COVID-19. Priprema se pokretanje svjetskog vodiča za oporavak gospodarskog sektora koji će izaći narednih dana.
Sve agencije Ujedinjenih naroda s ključnim odnosom prema turizmu sudjelovat će u odboru, koji će također uključivati Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) i glavne predstavnike industrije zračnog i pomorskog prometa, kao i privatni sektor.

UNWTO je podsjetio da od početka pandemije usko surađuje s WHO-om na vođenju turističkog sektora u slučaju izazova koronavirusa, koji je već postao ekonomska kriza koja će donijeti socijalni trošak.

"Ova neviđena javna zdravstvena situacija već je postala ekonomska kriza koja  ima svoju socijalnu cijenu", rekao je Zurab Pololikašvili UNWTO-a. Glavni tajnik dodao je da je turizam "najteže pogođeni sektor ". 

S obzirom na to da u cijelom svijetu 80% sektora čine mala i srednja poduzeća, socijalni utjecaj krize jako će djelovati na turizam, upozoravaju iz UNWTO-a.
Prema toj organizaciji, turizam se u prošlosti pokazao pouzdanim partnerom za oporavak, ali samo ako ekonomske politike vlada i paketi podrške donatorskih i financijskih agencija uzimaju u obzir da je to sektor koji utječe na sve dionika društva.

"Ugroženi su načini preživljavanja milijuna ljudi i njihovih obitelji, bilo u urbanim centrima ili u udaljenim zajednicama u kojima je turizam ponekad glavni generator prihoda i sredstvo društvene uključenosti, zaštite baštine i pokretanja razvoja", rekao je  Pololikašvili.

Stoga je potrebno političko priznanje i međuministarska suradnja, uključivanje javnog i privatnog sektora te širi akcijski planovi koje vode financijske institucije i regionalna tijela.

Preporuke UNWTO-a, promovira slogan: „Ostanite kod kuće danas, da sutra možete putovati" .