Venecija kreće s turističkom „ulaznicom“ od 16. siječnja 2023.

Dodatne pojedinosti o turističkoj ulaznici

Izvor i foto: Turizmoteka/venezia-tourism.com

Dužnosnici u Veneciji otkrili su dodatne pojedinosti o novoj naknadi za ulaz namijenjenoj smanjenju "turističkih špica" i "upravljanju turističkim tokovima" koja će stupiti na snagu 16. siječnja 2023.

Na tiskovnoj konferenciji venecijanski vijećnik za turizam Simone Venturini nazvao je novi porez rješenjem za problem prekomjernog turizma koji je dugo mučio Veneciju. Cijena će se kretati od tri do 10 eura i varirat će ovisno o broju zahtjeva za ulazak, što znači da putnici mogu očekivati da će platiti više u danima s najvećim prometom.

Naknada će se primjenjivati na povijesni centar Venecije kao i na sljedeće otoke: Lido di Venezia, Pellestrina, Murano, Burano, Torcello, Sant'Erasmo, Mazzorbo, Mazzorbetto, Vignole, S. Andrea, La Certosa, S. Servolo, S. Clemente i Poveglia.
Novi gradski sustav rezerviranja karata i online platforma bit će predstavljeni ove jeseni. Prema riječima Michele Zuin, savjetnice za proračun, stanari i djeca mlađa od 6 godina bit će oslobođeni pristojbe uz osobe s invaliditetom, vlasnike kuća, one koji dolaze iz zdravstvenih razloga ili u posjet rođacima i putnike koji dolaze na sportske ili kulturne događaje. Hotelski gosti oslobođeni su budući da će već platiti boravišnu pristojbu.

Naplata ulaznice prvotno je trebala stupiti na snagu ovog ljeta, ali je odgođena za početak sljedeće godine .