Velika Britanija odgađa kraj koronskih mjera

Ublažavanje mjera pomaknuto na 19. srpnja

Izvor i foto: Turizmoteka/ gov.uk

Premijer Boris Johnson potvrdio je u ponedjeljak navečer produljenje trenutnih ograničenja faze tri u Velikoj Britaniji zbog "eksponencijalnog" porasta infekcija zbog Delta varijante virusa Covid.

Ublažavanje mjera trebalo je nastupiti od 21. lipnja, no sada je ono pomaknuto na 19. srpnja.
Johnson je izjavio da je "vrijeme da se popusti gas", ali najavio je: "Uvjeren sam da nećemo trebati ići dalje od 19. srpnja. Za tvrtke od kojih se traži da pričekaju još četiri tjedna, rekao bih da je datum 21. lipnja uvijek bio upitan. Uvjeren sam da će 19. srpnja biti krajnji datum. "
Čelnici turističke industrije odmah su zatražili dodatnu vladinu potporu tom sektoru.

Izvršni direktor Abte Mark Tanzer rekao je: „Odgađanje punog ponovnog otvaranja domaće ekonomije ponovno naglašava važnost preispitivanja financijske potpore tvrtkama koje i dalje smatraju da je trgovina ozbiljno ograničena.
"Vlada mora razmotriti proširenje postojećih mjera potpore, uključujući odgađanje povećanja doprinosa za plaćanje, proširenje zaštite komercijalnih iznajmljivača i zadržavanje punih olakšica. "

Tanzer je istaknuo kako će međunarodna putovanja "i dalje biti pod ograničenjima kada se domaće gospodarstvo otključa" i inzistirao: "Napokon moramo vidjeti paket financijske potpore po mjeri za putničke agente i turoperatore. Bez toga ćemo i dalje biti svjedoci da ljudi gube posao, a još će tisuće njih ostati bez posla."
Izvršni direktor UKinbounda Joss Croft rekao je: „Vlada mora djelovati brzo i provesti dodatne mjere potpore za ugostiteljstvo i putovanje. "
Johnson je odbio dati izravan odgovor na pitanje hoće li 19. srpnja prestati važiti odluka o socijalnoj distanci i nošenju maski.