Velika Britanija i Sjeverna Irska zabranjuju ulazak turista

Test se naplaćuje i mora se provesti u laboratoriju koji je licencirala vlada Ujedinjenog Kraljevstva

Izvor i foto: Turizmoteka/gov.uk

Velika Britanija i Sjeverna Irska zabranjuju ulazak turista.Ta mjera, koja je prije bila ograničena na Škotsku i Englesku, sada se odnosi na cijelu Ujedinjenu Kraljevinu. Za "apsolutno neophodna" putovanja, vlada je najavila da se od 14. siječnja očekuje podnošenje negativnog Covid-19 testa za prijave iz svih zemalja, izuzev Irske, koja ne smije biti starija od 72 sata nakon ulaska.

Ujedinjeno Kraljevstvo trenutno ima visoku stopu zaraze, a nedavno otkrivena vrlo zarazna mutacija virusa pogoršala je situaciju. Osobito je teško u Londonu sa sedmodnevnom učestalošću većom od 1000 na 100 000 ljudi. Sada je zemlja povećala ulazne barijere zabranom turističkih putovanja i obveznim testiranjem.
Prema tamošnjem Federalnom ministarstvu vanjskih poslova, "prema trenutnom stanju znanja, djeca mlađa od jedanaest godina izuzeta su od testa . Pojedinosti o daljnjim iznimkama i vrsti testa Covid-19 britanska vlada još nije objavila", navodi se.

Za putnike iz Njemačke također se primjenjuju desetodnevna karantenska obveza i obveza elektroničke registracije . Prilikom ulaska u Englesku (isključeni su Škotska, Wales i Sjeverna Irska) postoji mogućnost da se izuzmete iz karantene nakon pet dana. Potreban je negativan Covid-19 test.

Test se naplaćuje i mora se provesti u laboratoriju koji je licencirala vlada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Federalni ured za vanjske poslove objašnjava da se mogu očekivati troškovi od 80 do 300 funti po testu.