Usvojena je “Glasgowska deklaracija za aktivnosti zaštite klime u turizmu”

UNWTO : usvojen klimatski plan

Izvor i foto: Turizmoteka/UNWTO

Na marginama klimatskog summita u Glasgowu usvojena je “Glasgowska deklaracija za aktivnosti zaštite klime u turizmu”. Predviđeno je prepoloviti emisije CO2 povezane s turizmom do 2030. godine i potpuno ih eliminirati najkasnije do 2050. godine.

Glasgowska deklaracija prepoznaje hitnu potrebu za globalno dosljednim planom klimatskih akcija u turizmu. Potpisnici se obvezuju mjeriti, dekarbonizirati, regenerirati i otključati financije. Osim toga, svaka potpisnica obvezuje se dostaviti konkretan klimatski akcijski plan ili ažurirani plan u roku od 12 mjeseci od potpisivanja.

Govoreći na COP26, glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili naglasio je da "iako su mnoga privatna poduzeća predvodila u unaprjeđenju klimatskih mjera, potreban je ambiciozniji sektorski pristup kako bi se osiguralo da turizam ubrzava klimatske mjere na smislen način". Dodao je da je "Deklaracija iz Glasgowa alat koji pomaže premostiti jaz između dobrih namjera i smislenih klimatskih akcija".

Već je više od 300 zainteresiranih strana u turizmu potpisalo Deklaraciju, uključujući vodeće igrače u industriji u destinacijama, zemljama i drugim zainteresiranim stranama u turizmu, od velikih do malih. Glasgowska deklaracija razvijena je kroz suradnju UNWTO-a, Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP), Visit Scotland, Travel Foundation i Tourism Declare a Climate Emergency, u okviru Programa za održivi turizam na jednom planetu koji je posvećen ubrzavanju održive potrošnje i proizvodnje. uzorci.

Glasgowska deklaracija je alat koji pomaže premostiti jaz između dobrih namjera i smislenih klimatskih akcija.
“WTTC je oduševljen što podržava i pokreće Deklaraciju iz Glasgowa i time dodaje naš glas, glas globalnog privatnog sektora, ovom važnom kolektivnom pozivu na povećane ambicije u sektoru putovanja i turizma. Glasgowska deklaracija prava je prilika da se putovanja i turizam ujedine i pokažu istinsko vodstvo dok težimo ka Net Zero”, rekla je Julia Simpson, predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a.