Uskoro prvo testiranje digitalnih putnih isprava na letovima između Finske i Hrvatske

Ispituje se mogućnost korištenja mobilnog telefona umjesto putovnice

Izvor i foto: Turizmoteka/UHPA

Pilot projektom Europska komisija ispituje mogućnost korištenja mobilnog telefona umjesto putovnice za prelazak granice

Mobilna aplikacija koja u potpunosti zamjenjuje tradicionalne papirnate putovnice uskoro bi mogla biti uobičajena u državama Europske unije, a Finska je prva država koja će provesti pilot-projekt u tom smislu. Aplikacija će inicijalno biti korištena isključivo za letove prema Hrvatskoj u proljeće 2023. godine, jer i Hrvatska provodi sličan projekt.

Prema tome planu, zračna luka u Helsinkiju stvorila bi zasebnu traku za obavljanje granične kontrole za dolaske i odlazeće putnike koji sudjeluju u ispitivanju. Putnici bi bili identificirani na temelju fotografije snimljene na kontrolama. Sličan bi se sustav uspostavio i u Hrvatskoj.

Finski putnici će biti pozvani da dobrovoljno sudjeluju u projektu kao volonteri i da instaliraju aplikaciju na svoje mobilne uređaje. "Informacije će se provjeravati unaprijed i biti izbrisane nakon putovanja. Prvi će korak biti skenirati putovnicu pomoću čitača, a putnici aplikaciju neće morati ni otvoriti. Kasnije, kako se aplikacija bude razvijala, vjerojatno će biti moguće koristiti mobilni telefon umjesto putovnice", pojasnio je Väisänen. To u praksi znači da će putem aplikacije putnici podatke iz svojih putnih isprava moći elektroničkim poslati graničnim vlastima prije putovanja.

Uvođenje digitalnih putnih isprava smanjit će vrijeme čekanja u zračnim lukama, no kako bi se došlo do mjerljivih vrijednosti u tom smislu, potrebno je pričekati na provedbu ovog pilot projekta.

Više pročitajte ovdje.