UNWTO: "Turizam globalna snaga za rast i razvoj "

Izvršno vijeće UNWTO-a sastalo se u Bakuu

Izvor: Turizmoteka                         Foto: UNWTO  

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) sastala se u Bakuu, u Azerbajdžanu, na 110. sjednici Izvršnog vijeća (16.-18. Lipnja). „Na sastanku su države članice odobrile rad i planove UNWTO-a u budućnosti,“ istaknuo glavni tajnik Zurab Pololikashvili, i toplo pozdravio sudjelovanje Sjedinjenih Država koje tako otvaraju mogućnosti njihovog ponovnog ulaska u UNWTO.

Rečeno je kako se u prvom tromjesečju 2019. bilježi porast međunarodnih turističkih dolazaka za 4% , a nakon rasta od 6% u 2018. godini.
"Izuzetno je zadovoljstvo biti u dinamičnom gradu Bakuu na 110. zasjedanju našeg Izvršnog vijeća", kazao je Pololikashvili. “Izvršno vijeće daje državama članicama UNWTO-a temeljit pregled aktivnosti i napretka UNWTO-a u odnosu na prethodnu godinu, te daje ključne preporuke na putu koji predstoji. U Bakuu imamo savršenu priliku da razgovaramo o izazovima koje predstavlja stalan porast broja turista, uključujući stvaranje novih i boljih radnih mjesta te poticanje ravnopravnosti spolova. Zahvaljujem svim državama članicama na njihovoj predanosti mandatu UNWTO-a i zahvaljujem Sjedinjenim Američkim Državama na njihovoj prisutnosti i otvorenosti prema mogućnosti ponovnog udruživanja i suradnje s nama kako bi turizam bio pokretač rasta i jednakosti. "

Ispunjavanje UNWTO vizije turizma kao snage za dobro

Države članice su toplo pozdravile napredak koji je postignut. Točnije, pet prioriteta na kojima se zasniva mandat generalnog sekretara Pololikashvilija uključuje stvaranje turizma pametnijim kroz prihvaćanje inovacija i digitalne transformacije i rastuće konkurencije i poduzetništva unutar toga sektora. Istodobno, turizam postaje vodeći izvor većeg broja i boljih radnih mjesta, a jedan od glavnih prioriteta UNWTO-a je i obrazovanje i osposobljavanje.

Na sastancima država članica govorilo se o postignutom napretku kako bi turizam učinio inkluzivnijim, besprijekornijem i okrenut očuvanju i promicanju socijalne i kulturne baštine i održivosti okoliša. Osim toga, pozdravljen je napredak postignut u nedavno pokrenutom 'Agendi UNWTO za Afriku 2030.'. Hrabri četverogodišnji plan usmjeren je na ostvarivanje potencijala turizma za Afriku, s posebnim naglaskom na turizam kao pokretač smanjenja siromaštva, otvaranja radnih mjesta i profesionalnog razvoja.

Racionalizacija institucija i financijska održivost

Izvršno vijeće također je odobrilo najnovije pozitivne financijske rezultate i strukturne reforme provedene pod glavnim tajnikom, koje odražavaju tekuće napore za jamčenje ekonomske održivosti Organizacije.

Na institucionalnoj razini, UNWTO je ponovio svoju predanost raznolikosti i transparentnosti. Organizacija napreduje u stvaranju nove Okvirne konvencije o etičkoj djelatnosti u turizmu. Ta Konvencija donosi UNWTO u skladu s većinom drugih agencija UN-a, te će posebno pružiti državama članicama jasne smjernice kako bi njihovi nacionalni turistički sektori bili pokretači rasta i inkluzivnosti.