UNWTO na Generalnoj skupštini ukazuje na turizam prema zelenijoj, inkluzivnoj budućnosti

Uzbekistan će biti domaćin 25. Generalne skupštine

Izvor i foto: Turizmoteka/UNWTO

Madrid – Inovacije, osnaživanje mladih te turizam i ruralni razvoj zauzeli su središnje mjesto među temama govornika pogotovo kod španjolskog premijera Sánchez Pérez-Castejóna koji se pridružio UNWTO-u na treći dan njegove Generalne skupštine u Madridu.

S danima otvaranja najvažnijeg sastanka u globalnom turizmu koji je bio usredotočen na odgovor UNWTO-a na učinke pandemije i ujedinjavanje članica koje stoje iza njegovog vodstva i Programa rada, treći dan teme su okrenute naprijed u održiviju i uključiviju budućnost sektora.
Obraćajući se na posebnoj tematskoj sjednici „Izgradnja za budućnost: inovacije, obrazovanje i ruralni razvoj“, premijer Sánchez je prepoznao važnost sektora za razvoj turizma izvan gradova, kako u Španjolskoj tako i širom svijeta, dok je također ponovno potvrdio potporu svoje vlade UNWTO-u.

Obraćajući se delegatima, glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili rekao je: „Ako smo ozbiljni u pogledu 'ne ostavljamo nikoga iza', onda se moramo ozbiljno pozabaviti inovacijama, obrazovanjem i unapređenjem turizma kao alata za ruralni razvoj. To znači osnažiti mlade, podržati talente u turizmu, a također najboljim rješenjima dati političku i financijsku potporu koja im je potrebna za povećanje i transformaciju našeg sektora.”

Sjednica je uključivala i ministarsku raspravu o 'Politici za poticanje turizma za ruralni razvoj', uz uvide i doprinose ministara turizma Kolumbije, Jamajke, Malezije, Paragvaja, Slovenije, Tanzanije, Španjolske i Turske. Uslijedio je okrugli stol o poduzetništvu i inovacijama.
Države članice su predstavljali ministri turizma Čilea, Grčke, Japana, Jordana, Nigerije, Portugala i Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok su privatni sektor predstavljali pobjednici UNWTO Globalnog natjecanja za pokretanje ruralnog turizma . Zaključno, rasprava o osnaživanju turističkih lidera budućnosti, s osvrtom na UNWTO Studentsku ligu, sadržavao je priloge ministara turizma Bugarske, Libanona, Maldiva i Omana, kao i samih studenata.

Uzbekistan će biti domaćin 25. Generalne skupštine

Osim tematske sjednice, trećeg dana 24. sjednice Opće skupštine UNWTO-a ponovno su se sastali članovi kako bi raspravljali i odobrili Program rada za sljedeće dvije godine. Na dnevnom redu bila je odlučnost vodstva UNWTO-a da se tajništvo približi državama članicama, kao što je primjer prvog Regionalnog ureda za Bliski istok, otvoren u lipnju ove godine i ratificiran od strane država članica na Općoj skupštini. Nekoliko članica izrazilo je želju da budu domaćini budućih regionalnih ureda i tako služe kao središta za rad UNWTO-a u svojim regijama.

Članovi su glasali za Uzbekistan da bude domaćin 25. Opće skupštine UNWTO-a , koja bi se trebala održati 2023. godine, te su se složili da će ispitati planove za stvaranje nove radne skupine za 'Redizajn turizma za budućnost'. Osim toga, Bali u Indoneziji potvrđen je kao domaćin Svjetskog dana turizma 2022., koji će se održati oko teme 'Promišljanje turizma', dok je Kraljevina Saudijska Arabija na sličan način potvrđena kao zemlja domaćin Svjetskog dana turizma 2022. koji će se održati na temu 'Turizam za zelena ulaganja'.

Opća skupština također je ispunila svoju obvezu u vezi s izborima, pri čemu su države članice podržale nominacije za nove članove koji će služiti u Svjetskom odboru za etiku turizma. Nadalje, potvrđeno je da 17 zemalja sjedi u Izvršnom vijeću UNWTO-a od 2021. do 2025., a Portoriko će biti kao predstavnik pridruženih članica.