U Litvi održan 112. sastanak Odbora direktora Europske putničke komisije (ETC)

Hrvatska među najtraženijim europskim destinacijama

Izvor i foto: Turizmoteka/HTZ

Danas je u litvanskom gradu Kaunasu održan 112. sastanak Odbora direktora Europske putničke komisije (European Travel Commission – ETC), najvažnijeg i najstarijeg međunarodnog turističkog udruženja u Europi. Sastanku su, uz Kristjana Staničića, direktora Hrvatske turističke zajednice te ujedno i potpredsjednika ETC-a, prisustvovali i Miguel Sanz, predsjednik ETC-a, Magda Antonioli, potpredsjednica ETC-a, Eduardo Santander, izvršni direktor ETC-a, kao i ostali predstavnici nacionalnih turističkih organizacija zemalja članica.

Glavne teme sastanka su, između ostalog, uključivale ključne prioritete Europe za razdoblje od 2024. do 2029. godine s posebnim naglaskom na održivost i zelenu tranziciju, konkurentnost i digitalizaciju, a razgovaralo se i o aktualnim geopolitičkim i tržišnim trendovima. Tako su u sklopu sastanka predstavljeni rezultati 18. vala istraživanja ETC-a o namjerama putovanja turista na destinacije unutar Europe. Kako je istaknuto, ovim je istraživanjem promatrana namjera putovanja u razdoblju od svibnja do listopada 2024., a podaci pokazuju kako putovanje planira realizirati 75 posto ispitanika, odnosno tri posto više turista u odnosu na lani. Među vodećim destinacijama u koje turisti namjeravaju putovati u navedenom razdoblju Hrvatska se nalazi na 7. mjestu.

„Istraživanje ETC-a potvrđuje naše najave i pozitivna očekivanja od turističke 2024. godine. Da se naša zemlja nalazi među najtraženijim europskim destinacijama najbolje pokazuju i podaci sustava eVisitor, prema kojem je u dosadašnjem dijelu godine u Hrvatskoj ostvareno preko 3,4 milijuna dolazaka i 10,4 milijuna noćenja, što u odnosu na lani predstavlja rast od 11 posto u dolascima i 10 posto u noćenjima. Također, podaci iz istraživanja ETC-a temeljeni su na analizama provedenim na 10 europskih tržišta, a pokazatelji za Hrvatsku bi bili još i bolji da su među odabranim tržištima bile i zemlje poput Slovenije, Češke, Slovačke ili Mađarske, na kojima naša zemlja uživa status vodeće inozemne destinacije za ljetna putovanja“, naglasio je direktor Staničić.

Gledano prema dobnim skupinama, s godinama raste namjera putovanja pa tako 81 posto starijih od 55 namjerava putovati u ovoj godini, a kada je riječ o glavnim razlozima za putovanja oni su vezani uz sunce i more (20%) te posjete gradovima (16%). Iskustva koja se pritom najviše traže su uživanje u ljepotama krajolika (19%), uživanje u lokalnoj gastronomiji (17%), upoznavanje drugih kultura (15%) te obilazak poznatih atrakcija (15%).

Dodajmo kako istraživanje pokazuje kako će glavni kriteriji za odabir destinacija biti sigurnost (16%), povoljne vremenske prilike (13%) te popusti i atraktivne ponude (11%). Istraživanje je provedeno u travnju ove godine na 10 europskih tržišta s kojih najveću namjeru za putovanja pokazuju turisti iz Italije (82%), Španjolske (80%), Poljske (79%), UK-a (78%) te Nizozemske (76%).

Članovi Odbora direktora ETC-a raspravljali su i o utjecaju putovanja turista s dalekih tržišta na emisiju CO2 te kako postići održivi balans kada su u pitanju ta tržišta koja su važna u kontekstu jačanja turističkog prometa u pred i posezoni. Također, na sastanku se raspravljalo o daljnjem jačanju pozicije turizma i industrije putovanja u kontekstu formiranja novog saziva Europskog parlamenta i Europske komisije, s obzirom na značaj turizma u ukupnom BDP-u europskih zemalja, zapošljavanja i utjecaja na kvalitetu života u lokalnim sredinama. ETC u tom smislu želi biti snažan partner europskim institucijama u provedbi politika koje se odnose na turizam.