Turska uvodi turističku pristojbu

Nova turistička pristojba stupit će na snagu idućeg travnja


Izvor: Turizmoteka                            Foto: Mandarin Oriental, Bodrum 

Turoperatori iz Velike Britanije i Njemačke na londonskom tržištu putovanja u Londonu ostali su zbunjeni najavom turske vlade da će turistička pristojba biti uvedena u sljedećoj godini.

Slično uvedenoj pristojbi na Balearima, cijene će biti određene prema klasifikaciji zvjezdica hotela i naplaćivat će se po osobi dnevno. Mlađi od 12 godina bit će izuzeti.

Najviša stopa za smještaj s pet zvjezdica bit će osamnaest turskih lira, protuvrijednost 2,8 eura. Balearska pristojba za goste hotela za pet zvjezdica, između svibnja i listopada, iznosi četiri eura, odnosno jedan euro između studenog i travnja.

Za goste hotela s četiri zvjezdice pristojba će biti 12 lira, odnosno 1,9 eura; u hotelima s tri zvjezdice devet lira (1,4 eura) i dvije zvjezdice šest lira (0,8 eura).
Zakon o pristojbi bi trebao stupiti na snagu u travnju 2020. Turska vlada predviđa prihod od oko 2.500 milijuna lira (400 milijuna eura).

Većina smještaja u Turskoj ima četiri ili pet zvjezdica . Od 144 milijuna noćenja u 2018. godini, 80 milijuna je bilo u hotelima s pet zvjezdica, a 36 milijuna u hotelima s četiri zvjezdice.