Turistički sektor gubi milijun radnih mjesta dnevno

Š Globalni učinak koronavirusa

Izvor: turizmoteka/WTTC          Foto: tui-blue.com

Turistički sektor u svijetu svakodnevno gubi milijun radnih mjesta zbog učinaka pandemije koronavirusa. To je objavilo Svjetsko vijeće za putovanja i turizam ( WTTC ), koje upozorava da je sve veći broj otpuštanja.
"Veliko zatvaranje hotela , obustava većine letova , prestanak krstarenja i sve veće zabrane putovanja imaju katastrofalni 'domino efekt' koji utječe na veliki broj pružatelja usluga širom svijeta", navodi WTTC koji podsjeća da su mala i srednja poduzeća" posebno ranjiva ".

Vijeće već surađuje s vladama u više od 75 zemalja "dokumentira i prati najbolja rješenja koja implementiraju za smanjenje društvenog utjecaja", te ih je pozvalo da analiziraju kako kompanije mogu pristupiti kreditima bez kamata kako bi izbjegli "kolaps".

Tromjesečni planovi

U izjavi, predsjednica WTTC-a, Gloria Guevara Manzo , istaknula je da iako je za vlade prioritet očuvanje zaposlenih, ova globalna zdravstvena katastrofa znači da milijun ljudi dnevno, samo u turističkoj industriji gubi posao.

Neumoljiva kaskada gubitka posla, dodaje Guevara, "uranja milijune obitelji u velike teškoće i dugove", a tvrtke, i velike i male, prisiljene su probiti svoje trogodišnje planove i usredotočiti se na tromjesečnu borbu za opstanak.
Gloria Guevara: "Bojimo se da će se ovo stanje pogoršati, ukoliko vlade odmah ne poduzmu dodatne mjere."
"Bojimo se da će se ova situacija pogoršati, ukoliko vlade ne poduzmu hitne mjere", upozoravaju u WTTC-u, 50 milijuna radnih mjesta u svijetu pod neposrednim su rizikom, a čak 320 milijuna "suočeno je s utjecajem dramatičnog gubitka poslovanja. "
Prema posljednjem istraživanju Vijeća, turistički sektor stvara 10,4% svjetskog BDP-a i jedno od 10 radnih mjesta u svijetu.