Svjetski samit o budućnosti turizma

Ulaganja u turizam širom svijeta lani su pala za 74%.

Izvor i foto: Turizmoteka/UNWTO

UNWTO poziva na ulaganja, financijsku potporu i ekonomske poticaje za ponovno aktiviranje turizma

Gospodarska ulaganja turističke industrije smanjena su za 74% u 2020. u odnosu na prethodnu godinu u cijelom svijetu zbog pandemije koronavirusa, izvijestio je jučer glavni tajnik Svjetske turističke organizacije ( UNWTO ) Zurab Pololikashvili na forumu Budućnost turizma Svjetski samit održan u Barceloni
Zurab Pololikashvili pozvao je na ulaganja, financijsku potporu i ekonomske poticaje za reaktiviranje turizma, nakon velikog utjecaja koji je kriza koronavirusa imala na sektor.

On smatra da, kada se turizam ponovno pokreće u mnogim dijelovima svijeta, mora se pronaći ravnoteža između ljudi, planeta i gospodarstva, za što je potrebno "jasno vodstvo".
"Neophodno je dati odgovarajuće odgovore kako bi se smanjio negativan utjecaj turizma", osigurao je. Pololikashvili je podsjetio da smo u posljednjih 18 mjeseci pretrpjeli "najveću krizu u povijesti turizma", ali je rekao da se iz kriza pojavljuju prilike koje "moramo iskoristiti".

Održivost i digitalizacija

Prema riječima međunarodnih stručnjaka koji su sudjelovali na prvom danu Svjetskog samita o budućnosti turizma, održivost, digitalizacija, sigurnost i povezanost neki su od "ključnih" čimbenika za oporavak turizma nakon COVID-a.
Tijekom dana, ministri i turistički predstavnici iz niza zemalja pokazali su da budućnost turizma između ostalih elemenata uključuje održivost, tehnologiju, sigurnost, inkluzivnost, povezanost i razvoj infrastrukture.

Ministar industrije, trgovine i turizma Španjolske Reyes Maroto na otvaranju foruma uvjeravao je da turizam i turistička industrija nastavljaju prolaziti kroz teška vremena zbog "razornih posljedica pandemije", iako su izgledi za posljednje tromjesečje godine "oni su optimistični" i sektor je na "putu oporavka" koji će mu omogućiti da dosegne razinu prije pandemije 2022.

Maroto je potvrdio da je, zahvaljujući procesu cijepljenja, gospodarski i društveni oporavak "u tijeku", te je istaknuo "uspjeh" strategije cijepljenja koja je Španjolsku postavila na "čelo" zemalja s najvećom stopom populacija cijepljena kompletnim režimom, više od 78,2% ukupne populacije.
Međutim, Rebeca Grynspan, glavna tajnica UNCTAD-a, UN-ovog tijela za trgovinu i razvoj, bila je oštra govoreći da do oporavka neće doći dok "ne cijepimo u svim zemljama" , jer u najsiromašnijim područjima cjepivo je primilo samo 3% stanovnika.

Osim toga, istaknula je nedostatak koordinacije putnih propisa po zemljama i neravnotežu u investicijama, koje idu uglavnom u najbogatije zemlje, situacije za koje smatra da se moraju ispraviti.