Summit ministara UNWTO-a i WTM-a: Ulagači kažu kako je rad s vladom poput 'plesanje s gorilom'-a

Poduzetnici privatnog sektora koji ulažu milijune u turizam pitali su ministre turizma na WTM u Londonu kako smanjiti birokraciju i pomoći im podržati nove poslovne pothvate.

Izvor: Turizmoteka                Foto: WTM

Bio je to 12. summit ministara u WTM Londonu i Simon Press, glavni direktor izložbe WTM London, rekao je da se na tim summitima otvarale važne teme, poput overtourizma; utjecaj sportskih događaja na turizam; odredišno markiranje; sigurno i besprijekorno putovanje; i odgovorni turizam. Ove se godine summit bavio temom tehnologije.

"WTM je događaj na kojem su se otvarale ideje tijekom protekla četiri desetljeća. Dovedimo javni i privatni sektor u zajednički okvir, i nadamo se da će donijeti stvarne promjene u industriji ", rekao je Press.

Govoreći na summitu ministara UNWTO-a i WTM-a, investitori su poručili političarima kako žele "okvir za inovacije".

Alexis Bonte – iz investicijske tvrtke Atomico i glavni izvršni direktor i suosnivač tvrtke eRepubliks Lab - rekao je: "Rad s vladom je poput plesa s gorillom. Neka bude učinkovitija. "te dodao:“ da li vlade s njima igraju "flip flop", pa investitori ne znaju što su pravila i propisi, a kada je tako, manje je jerojatno da će staviti novac u nove tehnološke tvrtke.

Lio Chen - direktor tvrtke Travel and Hospitality Centre za - koristio je primjer opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) koji je stupio na snagu početkom ove godine u Europi.
"To je velika stvar dugoročno, ali u kratkom roku ostavila je ulagače s leptirima u trbuhu", upozorio je. On je zatražio od ministara da potiču prvih pet korporacija u svojoj zemlji da rade sa start-upima i potiču inovacije.

Danski investitor Morten Lund, osnivač i glavni izvršni direktor Poshtela, dodao je: "Želim okvir za inovacije ... teško je raditi kada se politički vjetar mijenja prebrzo". Također je pozvao ministre da potaknu održivost i pomažu u rješavanju svjetskih problema poput emisije ugljičnog dioksida.

Michael Ellis MP, britanski ministar turizma, složio se da postoje neke lekcije koje političari mogu naučiti iz poslovnog sektora, ali je dodao: "Neke stvari trebaju regulaciju. Oni [investitori] žele hands-off pristup, ali javnost očekuje da se vodi računa i o drugim stranama.“
"To je pitanje ravnoteže, i izazov je da se to postigne, pogotovo u tehnologiji."
Ministar je dodao: "Tehnologija može pomoći ljudima da istraže širu okolicu, kao što je naš Discover England Fund, koji promiče područja izvan Londona gdje već bilježimo milijune posjetitelja".

Također je rekao da mu se svidjela Chenova ideja poticanja većih tehnoloških tvrtki da se bave start-upima kako bi potakle ideje, novi ljudi i ulaganja.

Pridružio mu se dr. Mario Hardy, izvršni direktor Pacific Asia Travel Association, koji kaže: "Mladi startupi trebaju više podrške od vlade".

Posljednji riječ otišla je Ellisu, kao ministru zemlje WTM Londonu, koji je rekao: "Posjetite Veliku Britaniju i posjetite svijet".