Španjolska: 2019. nesigurna godina


Izvor: Turizmoteka              Foto: spain.info

Ponovno oživljavanje Turske i stabilnost Egipta, Tunisa i Maroka utjecat će ove godine na broj rezervacija za Španjolsku. Potvrdila je to i većina turističkih stručnjaka krajem siječnja na madridskom sajmu putovanja Fitur. "Želimo da nam gosti dođu zbog odredišta i iskustava, a ne zbog cijene", kazao je Arturo Ortiz, šef španjolskog ureda za turizam u Berlinu, te dodao:“ Kao zemlja EU, ne možemo se natjecati s Egiptom, Tunisom i Turskom u vrhuncu sezone. Izvan sezone, ako ponudimo dobre i konkurentne cijene, možemo."

Protekle godine - 10,8 milijuna Nijemaca stiglo je u Njemačku do studenog , pa je tako Španjolska zabilježila u 2018. gubitak od gotovo pet posto na njemačkom tržištu. Minus je uslijedio nakon velikog plus u prva tri mjeseca 2018., dok je u visokoj sezoni nedostajala uobičajena potražnja.

S jedne strane, međutim, brojevi su bili na razini 2016. godine, a s druge strane povećana je potrošnja gostiju, pA je Arturo Ortiz, šef španjolskog ureda za turizam u Berlinu, ipak zadovoljan s 2018. godinom.

Međutim, nejasna situacija s letovima za Kanare izaziva zabrinutost. Iako ima dovoljno, ako ne i više letova za Balearske otoke nego prije stečaja Air Berlin-a, povezanost s Kanarskim otocima nije dovoljna. Osim toga, rate nezadovoljstvo s niskotarifnim zrakoplovnim tvrtkama, jer primaju male kontingente od turoperatora i kompliciraju s nošenjem dopuštene prtljage.