Sokol: „Zdravstveni turizam prilika je za zaustavljanje odlijeva liječnika“

Okrugli stol u Europskom parlamentu o turizmu i ulozi EU

Izvor i foto: Turizmoteka/EU

 Zastupnik Tomislav Sokol u Bruxellesu je sudjelovao u Europskom parlamentu na okruglom stolu o europskim politikama razvoja turizma idućih pet godina. Sudionici okruglog stola analizirali su važne teme za budućnost sektora turizma, poput digitalne politike, ekonomije dijeljenja te povećanja održivosti putovanja i turizma općenito.

Hrvatska se, kao turistička zemlja, mora prilagođavati tržišnim trendovima i uvoditi nove usluge kako bi privukla dodatan broj turista kroz cijelu godinu, ali i razvijati posebne segmente poput zdravstvenog turizma koji ima snažan multiplikativan učinak. EU još uvijek nije pronašla odgovor na izazove koje pred zdravstvene sustave novih članica stavlja odljev liječnika i medicinskih sestara u zemlje članice s višim nadnicama i izdvajanjima za zdravstveni sektor. Poticanje zdravstvenog turizma stoga pruža priliku za zaustavljanje tog negativnog trenda jer ima snažan multiplikativan učinak.

Govoreći na okruglom stolu iz perspektive hrvatskog zastupnika, Sokol je istaknuo važnost veće europske prisutnosti u ulaganjima u zdravstvenu infrastrukturu i povećanju kvalitete medicinskih usluga. – Zdravstveni turizam danas čini oko 5% turističke industrije i doprinosi oko 0,3% gospodarstva u EU. Cilj je da ove brojke rastu jer tako povećavamo održivost našeg turizma, ali i smanjujemo pritiske na zdravstvene sustave u nekim od članica. Pacijenti biraju prekogranične tretmane zbog pristupa određenim zahvatima koji nisu dostupni u njihovim zemljama, manjih cijena i veće kvalitete medicinske usluge, a Hrvatska ispunjava sva tri čimbenika – rekao je Sokol te naglasio kako će Hrvatska tijekom predsjedanja otvoriti raspravu o demografskim pitanjima unutar Unije, među kojima je svakako i odljev medicinskog osoblja.

Sokol je također ukazao na istraživanje Europske komisije koje je pokazalo da je velik dio građana EU-a, njih oko 49 posto, voljno putovati radi bolje zdravstvene zaštite. Upravo u tom podatku leži velika prilika da Hrvatska, uz činjenicu da je poznata po prelijepoj prirodi, postane europskim građanima poznata i po kvalitetnoj i dostupnoj zdravstvenoj usluzi. - Više EU u poticanju zdravstvenog turizma, znači manje neravnoteže u pristupu zdravstvenoj skrbi za europske građane – zaključio je Tomislav Sokol.