Slovenija: Zakon o promicanju razvoja turizma

Razvoj turizma uz pomoć i nove promidžbene pristojbe


Izvor: Turizmoteka                     Foto: slovenia.info

Slovenska vlada je usvojila prijedlog novog Zakona o promicanju razvoja turizma . Njime se određuju aktivnosti za provedbu strategije razvoja turizma i pruža dodatne financijske resurse za učinkovitije poticanje slovenskog turizma.

Dodatni financijski resursi, procjenjuje se 6,9 milijuna eura godišnje, pomoći će općinama za razvoj turizma. "S mogućnošću povećanja boravišne pristojbe, oni također imaju značajno veću obvezu razvoja turizma na svom području", ističu u slovenskom ministarstvu gospodarstva. Zakon, međutim, pruža samo najveći mogući iznos turističke pristojbe, a on je po novom 2,5 eura.

Boravišna pristojba je u potpunosti prihod od svake općine, naknada je to za noćenje po pojedincu / turistu, koju je on platio kao naknadu za usluge i pogodnosti koje su dostupne na određenom turističkom području.

Iznos boravišne pristojbe trenutno određuje sama općina, do sada nije moga prelaziti 1.265 eura po osobi po noći. Po novom boravišna pristojba mogla bi iznositi do 2,5 eura .

Uvedena je promidžbena pristojba

Tekst Zakona o turističkom razvoju ne donosi samo novu veličinu turističke pristojbe, već i novu, promotivnu naknadu. Ona će se naplatiti turistima istodobno s plaćanjem boravišne pristojbe, u iznosu od 25% obračunate boravišne pristojbe . Promotivni porez bit će prihod slovenske turističke zajednice, a namijenit će se planiranju i provedbi marketinga i promociji sveobuhvatne turističke ponude Slovenije.

Stoga, ako općina utvrdi boravišnu pristojbu u najvišem mogućem iznosu, odnosno 2,5 eura, promotivna naknada iznosit će 0,625 eura. To znači da će gost platiti i porez u ukupnom iznosu od 3.125 eura kada plaća trošak smještaja.