Slovenija: Cilj je održivi turizam

Opasnost za jezera u Bledu i Bohinju

Izvor: Turizmoteka                  Foto: spektar-putovanja.hr

Slovenija je dugi niz godina radila na povećanju broja turista i težila novim rekordima svake godine. Međutim, u posljednje vrijeme dolasci su usporavali, a i počele su teškoće s i ekološkim problemima.
Ljubljana je glavni i najveći grad u Sloveniji. Poznata je po starom dijelu grada i zelenim površinama. Kao takav, bio je popularno mjesto posjetiteljima. U posljednje vrijeme, međutim, dosta je pritužbi lokalnog stanovništva u vezi s negativnim učincima turizma, uključujući povećane troškove života.
Lokalni turistički ured izvijestio je da je shvatio potrebu za razvijanjem jasnije vizije turističke budućnosti koja uključuje grad koji nudi visokokvalitetni život i ugodno okruženje za mještane, posjetitelje i turiste.

Trenutno grad pati od masovnog turizma od kojeg trpe i Bled i Bohinj. Tijekom proteklog ljeta održana je konferencija za novinare Agencije za okoliš, Nacionalnog parka Triglav, Turizem Bled i Turizem Bohinj kako bi upozorili na masovno uništavanje kakvoće vode u tamošnjim jezerima zbog turizma.
Povrh svega toga, Bohinjsko jezero ima mikroorganizme poput bakterija, virusa i gljivica, koji plivačima uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme. U planinskim jezerima kupanje nije dopušteno, ali na jezera utječu i kampiranje i parkiranje, a divljač je također ozbiljno ugrožena.

Ljubljanske vlasti planiraju povećati vrijednost turizma usredotočujući se više na održive ponude i proizvode.
U Sloveniji mnogi ljudi koji se bave turizmom razumiju važnost prirodnih resursa i mnogi su postali ekolozi. I Bohinj i Bled preuzeli su svoje obveze kako bi spriječili pristup automobilima do jezera i uspostavili mjere za poboljšanje sakupljanja otpada i poboljšanje kanalizacijskog sustava. Sada se suočavaju s realnošću porasta turističkog razvoja. Drugi su gradovi svjesni pitanja zaštite okoliša vezanih za turizam i prilagođavaju svoje usluge tako da dovedu visokokvalitetne posjetitelje, istovremeno odustajući od masovnog turizma.

Podaci pokazuju da je 5,2 milijuna turista posjetilo Sloveniju u prvih 6 mjeseci, generirajući 13,2 milijuna noćenja. Broj se povećao sa 5,7% i 1,9% noćenja u odnosu na godinu ranije. Statistički podaci pokazuju da je strani turizam porastao za 7,1%, a noćenja za 3,5%.