Sedam gradova u užem izboru za titulu, među njima i naš Zagreb

Europske prijestolnice pametnog turizma 2023. godine

Izvor i foto: Turizmoteka/ec.europa.eu

Europska komisija danas je objavila gradove u užem izboru za nagradu Europska prijestolnica pametnog turizma 2023. Abecednim redom, Aarhus (Danska), Gijón (Španjolska), Pafos (Cipar), Porto (Portugal), San Sebastián (Španjolska), Sevilla (Španjolska) i Zagreb (Hrvatska) su finalisti odabrani između 29 kandidata iz 13 zemalja.

Kratak profil svakog grada u užem izboru možete pronaći ovdje.
Natječaj je bio otvoren za gradove diljem EU i zemalja izvan EU koji sudjeluju u programu COSME . Prijave je ocjenjivala stroga komisija neovisnih stručnjaka. Prijave s najvećim ukupnim rezultatom u svim kategorijama ušle su u uži izbor.

U sljedećem koraku, gradovi koji uđu u uži izbor bit će pozvani da predstave svoje kandidature europskom žiriju koji će odabrati europske prijestolnice pametnog turizma za 2023 godinu. S titulom Europske prijestolnice pametnog turizma 2023., pobjednicima će tijekom 2023. biti pružena komunikacijska i brending podrška. To uključuje promotivni video, posebno dizajniranu skulpturu s hashtag-om za grad i prilagođene promotivne aktivnosti za povećanje vidljivosti na europskoj i globalnoj razini te povećanje broja posjetitelja.

Od 2018. natjecanje nudi platformu za predstavljanje izvrsnih praksi i priča o uspjehu. Pobjednici prethodnih izdanja Helsinki i Lyon (2019.), Malaga i Göteborg (2020.), València i Bordeaux (2022.) uzori su pametnog turizma u Europi i vodeći gradovi na međunarodnim ljestvicama u pogledu održivosti, inovativnosti, kvalitete života i integracija pametnih praksi.

O inicijativi
Europska prijestolnica pametnog turizma je inicijativa EU, trenutno financirana u okviru programa COSME, čiji je cilj promicanje pametnog turizma u EU nagrađivanjem gradova za njihove pionirske koncepte pametnog turizma u područjima pristupačnosti, digitalizacije, održivosti, kulturne baštine i kreativnosti. Inicijativa se temelji na uspješnom iskustvu pripremne akcije koju je predložio Europski parlament i ima za cilj promicanje inovativnog, održivog i uključivog razvoja turizma te širenje i olakšavanje razmjene najboljih praksi.

Primjeri pametnog turizma u Europi koje provode kandidati natječaja 2022. mogu se pronaći u izvješću „Vodeći primjeri pametnih turističkih praksi u Europi“. Slično tome, izaslanici pobjednika natjecanja za Europsku prijestolnicu pametnog turizma, gradova koji su ušli u uži izbor i predstavnici Komisije EU raspravljaju u seriji podcasta EU Smart Tourism o ulozi natjecanja za Europsku prijestolnicu pametnog turizma u pokretanju inovacija pametnog turizma i ispituju prakse pametnog turizma koje oblikuju budućnost u Europi.