SAD: U prvom polugodištu 2019. predviđeno je smanjenje međunarodnih putovanja

Predviđa se smanjenje rasta domaćih putovanja

Izvor: Turizmoteka                    Foto: discoverlosangeles.com

Putovanja u i unutar SAD-a u studenom su porasla 3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, To je , prema najnovijem indeksu turističkih trendova (TTI*) Američke turističke udruge, bio 107. mjesec uzastopnog rasta te industrije.
Međutim, u SAD, predviđa se usporavanje rasta međunarodnih i domaćih putovanja u prvih nekoliko mjeseci 2019. godine, zbog brojnih zabrinjavajućih trendova.
Iako su međunarodna putovanja u inozemstvu u studenom porasla za 3,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, što je više od 2,4 posto u listopadu - vodeći indeks putničkih indeksa (LTI) predviđa rast u tom segmentu od oko 1 posto do svibnja 2019. godine.

"Brojni čimbenici - prije svega rastuće trgovinske napetosti, ublažavanje globalnog rasta i povećanje vrijednosti dolara u odnosu na ostale valute tijekom 2018. – djeluju na usporavanje međunarodnih dolaznih putovanja u mjesecima koji slijede", izjavio je viši potpredsjednik za istraživanje US Travel David Huether.

Usporavanje rasta međunarodnih dolaznih putovanja onemogućit će američke napore da povećaju svoj udio na globalnom međunarodnom tržištu putovanja.
Domaća putovanja porasla su u studenome za 3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pri čemu su i poslovni putnici i putovanja u slobodno vrijeme zabilježili porast zahvaljujući povijesno visokoj razini povjerenja potrošača. Očekuje se da će se rast tog segmenta u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjiti na 2,4 posto do svibnja 2019., a poslovni segment nadmašiti putovanja u slobodno vrijeme.

Međutim, američki turistički stručnjaci upozoravaju da bi moglo doći do smanjenja domaćih poslovnih putovanja, budući da bi nedavna volatilnost ( raspon i brzina kretanja cijena) tržišta mogla ublažiti snažan investicijski trend.
*
TTI je indeks stvoren za US Travel od strane istraživačke tvrtke Oxford Economics. TTI se temelji na izvornim podacima javnog i privatnog sektora koji su podložni reviziji od strane izvorne agencije.