Sad je jasno: ITB je otkazan

Najveći sajam putovanja na svijetu otkazan je ove godine zbog virusa corone.

 

Izvor i foto: Turizmoteka/ITB Berlin

Organizatori najvećeg svjetskog sajma putovanja ITB Berlin otkazali su događaj zbog nove vrste virusa corone. Sajam je trebao otvoriti svoja vrata u glavnom gradu Njemačke od 4. do 8. ožujka. Danima i tjednima prije, sve više izlagača povlačilo se, ne samo iz Kine. Ipak, sajam je već bio gotovo u potpunosti rezerviran.

Od 10.000 očekivanih izlagača iz cijelog svijeta, 22 bi stiglo iz Kine, a 25 iz Hong Konga i Tajvana. Organizatori su prvotno očekivali oko 160 000 posjetitelja, ali iz dana u dan smanjivali očekivanja zbog virusa.

Nekoliko dana prije otkazivanja, Messe Berlin i ITB operatori su izrazili uvjerenje: Sajam će se odvijati prema planu, rečeno je početkom tjedna. U daljnjem toku pooštreni su zahtjevi pred izlagačima. Na primjer, sudionici koji su bili u visoko rizičnim područjima ili oni koji su iz zemalja gdje se pokazuju tipični simptomi Covid-19 ,ne bi smjeli biti primljeni.

Prvi komentar na odluku o odustajanju od Berlinske burze stigao je od Saveznog udruženja njemačke turističke industrije (BTW): "S obzirom na trenutnu situaciju i širenje virusa corone, otkazivanje ITB-a je bolna, ali i jedina ispravna odluka i zahtjev odgovornosti", rekli su iz tog udruženja. Sigurnost i zdravlje gostiju tradicionalno su glavni prioritet u turističkoj industriji. "Da bi se osigurala sloboda putovanja i u budućnosti, primarni cilj u interesu ljudi i tvrtki mora biti brzo obuzdavanje virusa corone. Otkazivanje najvećeg svjetskog sajma putovanja ITB predstavlja težak i ekonomski rez za ovu industriju, ali s obzirom na okolnosti je nužna mjera za smanjenje rizika od širenja virusa. "