Predstavljanje Zadarske regije na sajmu MATKA u Helsinkiju

Djelatnici TZ Općine Preko su imali priliku predstaviti ponudu Zadarske regije

Izvor i foto: Turizmoteka/TZO Preko

Piše: Ivan Košta

Turistički sajam „Matka“ u Helsinkiju u Finskoj najveći je turistički sajam u Sjevernoj Europi i Baltičkoj regiji. Prošlog tjedna održao se u impozantnom centru Messukeskus Siipi u glavnom gradu Finske gdje je sudjelovalo oko 850 Izlagača iz 70 zemalja.

Četvrtak 19.siječnja bio je poslovni dan a petak 20. do nedjelje 22. siječnja sajam je bio otvoren za široku publiku gdje su se posjetiteljima predstavili aktualni turistički fenomeni, pružali savjeti o destinacijama, paket aranžmanima, letovima, smještaju te općenito brojnim oblicima putovanja. Na sajmu se predstavio i „Caravan“ odjel gdje su se predstavljala nova turistička vozila, oprema i potrepštine, kuće za odmor 2-nd home i praktične upute koje će kako navode „pomoći da dođete do kuće u inozemstvu na mnogo lakši način“. Gužva s preko 60.000 zainteresiranih posjetitelja bila je garancija da su ljudi željni putovanja a nakon problema s ograničenim putovanjima u proteklim godinama, turistička industrija je opet uhvatila velik zamah.

Hrvatska se predstavila sa svojim regijama; Zadarskom, Šibensko-kninskom, Splitsko-dalmatinskom, Ličko – Senjskom i Dubrovačkom što je logično jer uz ostale avionske veze iz Skandinavije, upravo s Helsinkijem su u 2023. povezani gradovi; Zagreb, Split, Dubrovnik i Zadar od čega je Zadar Ryanair kompanijom povezan već od ožujka.

Domaćin i organizator je bila je HTZ sa regionalnim TZ-ima i direktor predstavništva HTZ-a za Skandinaviju Vedran Sušić a djelatnici TZ Općine Preko su imali priliku predstaviti ponudu Zadarske regije. Na sajmu smo ostvarili mnoge direktne kontakte, doživjeli Fince kao jako zainteresirane goste koji puno putuju a mnogi od njih su već bili u Hrvatskoj. Gledajući segmentirano upoznali smo puno kampista, aktivnih gostiju koji putuju s obiteljima te nautičare koji unajmljuju plovila te plove po Jadranu već od travnja.

Ulazak u Schengen i Eurozonu također doživljavaju kao pozitivnu novost i kroz to gledaju dodatnu „vezu“ s našom zemljom. Sajam je prema riječima svih uključenih hrvatskih kolega bio iznimno uspješan a direktnim letovima u 2023. očekujemo mnogo gostiju iz Finske.