Portugal započinje svoj prvi veliki turistički projekt u fazi postCOVID

Riječ je o urbanom projektu na 35 000 četvornih metara koji je sanirao stara skladišta i nalazi se na području koje je portugalska vlada proglasila projektom potencijalnih nacionalnih interesa


Izvor i foto: Turizmoteka/WOW

Portugal , jedno od najpopularnijih odredišta posljednjih godina, ima novi razlog za posjetu toj zemlji ovoga ljeta. Dana 1. kolovoza Svijet vina (WOW) bit će inauguriran u Portu , u njegovoj kulturnoj i turističkoj četvrti bogate povijesne baštine grada i tradicije u proizvodnji vina. To je prvi veliki projekt od turističkog interesa pokrenut u tom portugalskom odredištu nakon najkritičnije faze pandemije COVID-19, a uključuje restorane, barove, muzeje, trgovine, vinsku školu, izložbenu dvoranu i prostor za događaje.

Riječ je o urbanom projektu na 35 000 četvornih metara koji je sanirao stara skladišta i nalazi se na području koje je portugalska vlada proglasila projektom potencijalnih nacionalnih interesa (PIN) . Njegov je cilj ojačati kulturnu ponudu Porta i povećati turističku atrakciju područja, kao i povećati prosječni boravak na sjeveru.

Projekt je pokrenula grupa Fladgate Partnership, koja je vlasnica glavnih brandova tamošnjih vina, kao i restorana i hotela.
Nova kulturna i turistička četvrt grada Porta, nada se da će stvoriti 350 izravnih radnih mjesta, smještena je na južnoj obali Doura i dizajnirana je oko središnjeg prostora na otvorenom s spektakularnim pogledom na grad i rijeku.
Četvrt nudi šest interaktivnih iskustava i devet restorana, barova i kafića. Također uključuje vinsku školu, trgovine, izložbene dvorane i druge izložbene prostore koji se vrte oko tradicije i avangarde u portugalskoj vinskoj industriji, gastronomiji, modi i dizajnu.

Otvaranje za javnost održat će se u različitim fazama. Prvo je zakazano za 1. kolovoza i uključivat će prvih pet iskustava: Vinsko iskustvo, Planeta Cork, regija Oporto tijekom godina, Kolekcija mostova i Povijest čokolade, kao i Vinska škola, barovi, restorani i trgovine. U drugoj fazi bit će dodan muzej mode i dizajna Porto.
Projekt, koji je osmislio arhitekt Broadway Malyan, poštuje povijesni kontekst i cijeni prostor, koristeći spektakularne poglede na Porto i njegov položaj na obali rijeke Douro. Održava duh starih skladišta, vezan uz vino i povijest samog grada.
Direktor WOW-a, Adrian Bridge , posjeduje veliku kolekciju čaša i vinskih čaša, a na ovom će se mjestu izložiti više od tisuću komada, među kojima se ističe najstariji spremnik iz 7000. godine prije Krista. To je jedna od najpotpunijih privatnih zbirki na svijetu i obuhvaća široki raspon razdoblja u povijesti.

Cork planet . Portugal je jedan od najvećih proizvođača pluta na planeti, a u tom prostoru ponudit će obilazak radi upoznavanja njegove uporabe, od najstarijih do najavangardnijih aplikacija, koje uključuju vinske čepove ili zrakoplovnu industriju.
Doba Porto . To je dobro polazište za razumijevanje povijesne i kulturne baštine grada. On određuje putovanje kroz vrijeme, od osvajanja i otkrića, preko francuskih invazija, građanskog rata i industrijske revolucije, pa sve do današnjeg prosperiteta, koji počiva na stupovima poput vina, mode i tekstilne industrije, kultura i baština.
Vino (Vinsko iskustvo). Porto se nalazi otprilike jedan sat udaljen od pet vinskih regija u kojima se proizvode različite vrste vina, poput bijelog, crvenog i pjenušavog , a ovaj će prostor pružiti potpuni doživljaj portugalskog vina u svim njegovim sortama.

Tvornica čokolade. Bit će otvorena autentična tvornica čokolade i svi će posjetitelji imati priliku u stvarnom vremenu promatrati procese transformacije kakao zrna u čokoladu. Posjet završava degustacijom čokolade proizvedene u WOW-u.
Porto Moda i dizajn muzej . Smjestit će se u povijesnoj zgradi koja datira iz 18. stoljeća i uključuje kapelu arhitekta Nicolaua Nasonija, čije su freske restaurirane. Tu su dvije kolekcije koje prikazuju različite aspekte dizajna i mode

Posjetitelji tvornice čokolade moći će pratiti put čokolade od Amerike do Europe, prolazeći kroz tekući kakao i čokoladne šipke kakve ih poznajemo danas.
S druge strane, novi okrug ima i druge prostore, poput Vinske škole , koja će imati tečajeve za sve razine interesa i znanja. Sadrži tri dvorane za trening, od kojih dvije s degustacijskom, a druga s kuhinjom.

Također, WOW ima prostor za organiziranje događaja , kapaciteta 250 ljudi, u potpunosti prekrivenih staklenim prozorom, s veličanstvenim pogledom na grad.
Kompleks je upotpunjen galerijom WOW koja može ugostiti velike međunarodne izložbe, koristeći ponude velike kulturne vrijednosti za grad Porto.