Pokrenuto je novo natjecanje za Europsku destinaciju izvrsnosti 2022

EU obnavlja natjecanje EDEN kako bi nagradila pionire održivog turizma

Izvor i foto: Turizmoteka/EK

Danas Europska komisija pokreće natjecanje za Europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN) 2022. Ova inicijativa nagrađuje najbolja postignuća u održivom turizmu i praksi zelene tranzicije u manjim destinacijama diljem Europe.

Europska komisija je prvi put uvela EDEN 2007. godine kao inicijativu za nagrađivanje netradicionalnih, novih turističkih destinacija u Europi na temelju nacionalnih natjecanja. Inicijativa je redizajnirana i ažurirana s obzirom na ciljeve Europskog zelenog sporazuma i pridonijet će oporavku i otpornosti turističkih destinacija pogođenih pandemijom COVID-19. Obuhvaća kako zemlje EU-a, tako i zemlje izvan EU-a koje sudjeluju u programu COSME[1]. Natjecanje se odnosi na manje turističke destinacije koje mogu pokazati svoja izvanredna postignuća u održivosti i nadahnuti druge turističke destinacije u njihovoj zelenoj tranziciji.

Europske destinacije izvrsnosti je inicijativa EU-a koju provodi Europska komisija. Cilj joj je prepoznati i nagraditi manje destinacije koje imaju uspostavljene uspješne strategije za poticanje održivog turizma kroz prakse zelene tranzicije. Natjecanje se temelji na načelu promicanja razvoja održivog turizma na destinacijama koje donose vrijednost gospodarstvu, planetu i ljudima.

Da bi mogli pristupiti natječaju za titulu Europske destinacije izvrsnosti 2022. godine, od destinacija se traži da demonstriraju svoje najbolje prakse u održivom turizmu i zelenoj tranziciji. Prijave će prvo ocjenjivati komisija neovisnih stručnjaka za održivost. U drugom koraku, od tri grada koja uđu u uži izbor, bit će zatraženo da predstave kandidaturu svog grada pred Europskim žirijem. Europski žiri odabrat će jednog pobjednika, Europsku destinaciju izvrsnosti 2022., koja će biti objavljena u studenom 2021. godine.

Pobjednička destinacija bit će pozicionirana kao pionir održivog turizma predan ciljevima Europskog zelenog sporazuma i dobit će stručne savjete i podršku u brendiranju, na razini EU-a, tijekom cijele 2022. godine.

Za prijavu, predstavnici destinacije trebaju ispuniti online obrazac. Rok za prijavu je 16. lipanj 2021. godine u 17:00 CET.

Za sve najnovije vijesti posjetite internetsku stranicu Europske destinacije izvrsnosti..

Kontakt
Tajništvo Europskih destinacija izvrsnosti:
Antigoni Avgeropoulou, info@edensecretariat.eu, +49 (0) 30 70 01 86 390