Pandemija koronavirusa teško pogađa njemačku hotelijersku industriju

Svaka četvrta tvrtka razmišlja o odustajanju od poslovanja

Izvor i foto: Turizmoteka/dehoga-berlin.de


Njemačka hotelska industrija pati od posljedica koronavirusa. Ograničenja putovanja i privremene zabrane noćenja za privatne osobe u pandemiji pogodile su hotelijerstvo u Njemačkoj. Prema prvim procjenama Saveznog zavoda za statistiku, broj noćenja putnika iz Njemačke i inozemstva opao je za 40 posto.
To je najniža razina od 1992. godine. U 2019. godini turizam u Njemačkoj postigao je desetu rekordnu godinu zaredom.

Zabrane privremenog smještaja za privatne putnike teško pogađaju hotele, pansione i ostale pružatelje smještaja. Nedostajalo je i poslovnih putnika i međunarodnih gostiju. Zbog pandemije otkazani su brojni sajmovi, konferencije i drugi događaji.
Predsjednik udruženja hotela i restorana (Dehoga), Guido Zöllick, govorio je o razornim posljedicama pandemije za turizam u Njemačkoj, a time i za ugostiteljstvo. Gubitak u prodaji od ožujka do prosinca 2020. iznosi gotovo 40 milijardi eura. Turistička industrija je tako izgubila polovicu prihoda.

Mnoge tvrtke na rubu su kolapsa. Veliki pad noćenja i prodaja kao rezultat prvog zaključavanja u proljeće ponegdje nije mogao nadoknaditi dobrom ljetnom sezonom. Industrija je ponovno u blokadi od početka studenog. Restorani su zatvoreni za posjetitelje, a noćenja u hotelima opet su tabu.
Od 16. prosinca mnoge su trgovine u Njemačkoj također ponovo zatvorene. Time se želi usporiti širenje virusa korone.
Prema nedavno objavljenom istraživanju Njemačkog udruženja hotela i restorana, oko tri četvrtine (75,5 posto) ugostitelja i hotelijera strahuje za svoje postojanje. Svaka četvrta tvrtka stoga razmišlja o odustajanju od poslovanja.