Ovoga ljeta milijun Talijana više ide na odmor nego lani

Prosječni rashodi Talijana na odmoru će iznositi oko 950 eura


Izvor: Turizmoteka                Foto: visititaly.eu

Očekuje se kako će broj Talijana, koji će ovog ljeta otići na godišnji odmor, doseći gotovo 32 milijuna prema službenom istraživanju. To predstavlja povećanje od 1,3 milijuna ljudi u odnosu na 2018. godinu.
Prosječno trajanje odmora je 6 noći (kolovoz je mjesec većih odlazaka). 77% turista ostat će u Italiji, a 23% će otići u inozemstvo. Prosječni rashodi će iznositi oko 950 eura.

Rezultati ankete pokazuju suficit talijanske trgovinske bilance za milijardu više nego u 2018. (ukupno 8 milijardi). Rashodi Talijana u inozemstvu porasli su za oko 200 milijuna eura, a potrošnja stranaca u Italiji porasla je za više od milijardu eura. Najviše tog novca ostaje u južnim dijelovima Italije.

Od 60 milijuna putnika koje će talijanske zračne luke primiti između lipnja i kolovoza ove godine, 40 milijuna će biti stranci, s povećanjem od 2,4 milijuna u južnim zračnim lukama koje će, stoga, po prvi put ostvariti veći promet od ostala 3 makro-područja (sjeverozapad, sjeveroistok i centar).

Međutim, i u Italiji se osjeti pojačana konkurencija iz Turske, Egipta i Tunisa, koji bilježe snažan rast međunarodnih turističkih dolazaka uglavnom iz Francuske i Njemačke . Istodobno, Španjolska, koja je uobičajena konkurencija za Italiju, stagnira ili bilježi pad dolazaka.