Overtourism, za sada ne odvraća od odlaska na odmore

U Njemačkoj prvi put istraženo kako na overturizam gledaju turisti


Izvor: Turizmoteka             Foto: spain.info

Poplava mjesta turistima, takozvani overturizam, velika je tema u turističkoj industriji. Najviše su se uznemirili zbog overturizma stanovnici gradova prepunih turista. Sada je prvi put istraženo kako na to gledaju turisti. Rezultati su iznenađujući.

Treba ju li destinacije poput Venecije, Barcelone, Dubrovnika ili Rima, posebice ljeti, ograničiti broj turista, jer se gosti tih gradova, ali i lokalno stanovništvo žali zbog turističke gužve? Sve češće se postavlja to pitanje.
Sada studija međunarodnog sveučilišta IUBH u Bad Honnefu (u blizini Bonna) sugerira da se ne morate brinuti zbog toga.

Pozadina: O turizmu se oštro raspravlja u turističkoj industriji. Krstarenje, ali i jeftine aviokompanije doprinose činjenici da se uvijek vraćamo raspravama o previše turista na jednom mjestu. Relativno novi fenomen je Instagram turizam: influencer objavi lijepu fotografiju ponekad malog i nepoznatog mjesta - i tada ga preplave turistička gužva.

IUBH je sada prvi put istražio kako turisti sami percipiraju fenomen overturizma. Rezultat je prilično zadovoljavajući iz perspektive turističkih agencija. Većina ili 53 posto ispitanika odgovorilo je da čak i ako turističku destinaciju pogodi overturizam, to ih ne će odvratiti od putovanja u tu destinaciju. Međutim, mnogi su ispitanici također rekli da bi radije posjećivali turistima opterećena mjesta u niskoj sezoni.

Posebno su gradovi u opasnosti od overturizma

"Mnogi sudionici studije popularnost odredišta tumače kao" mora ih se vidjeti ", kaže profesorica Claudia Möller, šefica međunarodnog menadžmenta u turizmu na IUBH-u, te dodaje: „Dvoje od tri ispitanika svjesno je teme overturizam. Osobito ih povezuju sa Venecijom, Barcelonom, Parizom, Rimom i Amsterdamom.“