Otvara se Austrija: olakšanje i za turizam

U Austriji će mjere korone biti znatno ublažene od 19. svibnja

Izvor i foto: Turizmoteka/austria.info

Austrija ublažava mjere korone za nešto više od tjedan dana . Nakon otprilike sedam mjeseci s značajnim ograničenjima , restorani, kafići, hoteli te kulturni i zabavni sadržaji smiju se ponovo otvoriti 19. svibnja . Savezni kancelar Sebastian Kurz najvio je "dobre vijesti. Od nogometnih utakmica do limene glazbe, puno toga će opet biti moguće."

Međutim svatko tko želi iskoristiti otvaranja mora se cijepiti , testirati ili oporaviti od infekcije koronom. To bi trebalo kontrolirati zelena pristupna propusnica, kako je najavio austrijski kancelar Kurz. Međutim, detalji su i dalje nejasni. U principu se radi o europskom planiranom instrumentu provjere. Stoga vrijede i test antigena i PCR test .

Unutra do četiri odrasle osobe i djeca smiju sjesti za stol, vani može biti čak 10 odraslih - osim noću, kada također postoje ograničenja na četiri odrasle osobe.
Za događaje s dodijeljenim sjedalima postavljeno je ograničenje u zatvorenom za 1500 ljudi, a vanjsko ograničenje za 3000 ljudi.

Gosti hotela koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli koronu moraju, svaka dva dana napraviti brzi test na antigen, rekla je austrijska ministrica turizma Elisabeth Köstinger. Pravila udaljenosti, registracija gostiju i maske imaju za cilj dodatno osigurati opuštanje na mnogim područjima.
Međutim, i dalje vrijede stroža pravila za putnike iz visoko rizičnih zemalja ili područja mutacije poput Brazila ili Indije. Kod njih se i dalje primjenjuje karantenska obveza.
S druge strane, velika događanja poput vjenčanja ili klupskih zabava i dalje neće biti moguća. Noćni restorani i klubovi također će ostati zatvoreni. Daljnji koraci otvaranja planirani su najkasnije za srpanj.