Otkrivamo 10 najboljih europskih zemalja za digitalne nomade

Zagreb je na toj listi peti!

Izvor i foto:Turizmoteka/panachecruises.com

Nova sveobuhvatna studija otkrila je 10 najboljih glavnih gradova diljem Europe za radnike na daljinu.
Onima koji su u potrazi za savršenim životnim stilom digitalnih nomada, s brzim Wi-Fijem, jeftinim životnim troškovima i jednostavnim zahtjevima za vizu, europski gradovi najprikladniji, s Bukureštom u Rumunjskoj na vrhu popisa. To je naime pokazala studija koja je tražila najpovoljnija mjesta za digitalne nomade.
Stručnjaci za putovanja tvrtke Panache Cruises imenovali su deset najboljih glavnih gradova diljem Europe koji su najprikladniji za one koji traže priliku za rad na potpunoj udaljenosti u inozemstvu.

Budući da odabir rada na daljinu postaje norma za mnoge tvrtke, sve više radnika traži savršeno odredište za rad s bilo kojeg mjesta.
Promjene u praksi na radnom mjestu nakon pandemije dovele su do porasta broja tvrtki u Ujedinjenom Kraljevstvu koje zaposlenicima nude priliku za rad u inozemstvu, jer najnoviji podaci pokazuju da bi više od 70% radnika sada razmatralo samo novi posao koji bi im omogućio rad s bilo kojeg mjesta.
Istraživanjem čimbenika koji se smatraju najvažnijima za udaljene zaposlenike, Bukurešt u Rumunjskoj dolazi na prvo mjesto kao najbolji europski grad za digitalne nomade.

Međutim, oni koji traže mjesto izvan utabanih staza, okruženo jedinstvenim, širokim krajolicima bit će razočarani kada otkriju da je Island na posljednjem mjestu, unatoč tome što je najsretnija zemlja u cijelom indeksu.
Prethodni trošak podnošenja zahtjeva za vizu svakako je jedan od najvažnijih odlučujućih čimbenika za radnike na daljinu – a s obzirom na to da većina zemalja naplaćuje ispod £70, iznenađujuće je vidjeti da trošak za digitalnu nomadsku vizu na Malti prelazi £260.

Oni koji traže rad na suncu trebali bi razmisliti o preseljenju u Španjolsku ili Cipar, koji su na drugom i trećem mjestu - oboje s visokim ocjenama za brzinu preuzimanja s wifi-a; idealno za radnike koji se za život oslanjaju isključivo na internetu.

Pronalaženje pristupačnog mjesta za dugoročno iznajmljivanje može biti teško, ali Rumunjska, Grčka i Mađarska nude cijene najma jednosobnog stana u središtu glavnog grada za manje od £500 mjesečno (u prosjeku).

To je znatno niže od Portugala i Islanda, koji oba imaju prosječne troškove najma od preko £1000 mjesečno.
Unatoč ukupnom sedmom mjestu, za one digitalne nomade koji ne zarađuju posebno visoku plaću svaki mjesec trebali bi razmisliti o preseljenju u Portugal, gdje kandidati moraju zarađivati samo nešto više od 650 funti mjesečno.
Većina zemalja zahtijeva od radnika da zarađuju više od £2000 mjesečno da bi uopće mogli podnijeti zahtjev za vizu.

Radnici koji rade na daljinu mogli bi se iznenaditi kada vide da neke od najvećih europskih zemalja – poput Francuske, Italije i Njemačke – nisu na popisu. To je zato što samo odabrani broj zemalja nudi vize za digitalne nomade za Britance.
“Međutim, vidimo porast zemalja koje nude te vize za rad na daljinu - Španjolska je uvela shemu tek prije nekoliko mjeseci i sada je druga najbolja. Nadam se da će mnoge druge zemlje slijediti primjer s obzirom na porast broja britanskih tvrtki koje svojim zaposlenicima nude priliku za rad u inozemstvu.

“Naravno, brodovi za krstarenje sada omogućuju digitalnim nomadima da žive i na moru. Iako bi mnogi mogli pomisliti da kabina za krstarenje ne bi bila dobro mjesto za obavljanje posla, kompanije za krstarenje sve više poboljšavaju čimbenike kako bi agentima na krstarenjima i udaljenim radnicima omogućili obavljanje posla dok istražuju zemlje izvan utabanih staza.

“Brzi WiFi, poslovni centri, sobe za sastanke i saloni na brodu osmišljeni su kako bi rad s broda bio udobnija i dugoročna opcija za putnike. Radnici na daljinu koji putuju krstarenjem mogu imati koristi od rada po cijelom svijetu, istinski živeći svoje snove o 'poslu s bilo kojeg mjesta'.
Da biste saznali više o radu kao digitalni nomad i najboljim zemljama za putovanje, posjetite https://www.panachecruises.com/.