Nova pravila roaminga za putnike u EU: “Roaming kao kod kuće” još 10 godina

Putnici u EU i EEA mogu i dalje zvati, slati poruke i surfati u inozemstvu bez dodatnih troškova

Izvor i foto: Turizmoteka/EK

1. srpnja 2022., stupla je na snagu nova poboljšana uredba o roamingu. Njome se do 2032. produžuje “Roam-like-at-home” – shema zahvaljujući kojoj putnici u EU i EEA mogu zvati, slati poruke i surfati u inozemstvu bez dodatnih troškova. Nova pravila također će donijeti značajne prednosti za poduzeća i građane EU-a, koji će uživati u boljem iskustvu roaminga, uz istu kvalitetu mobilnih usluga u inozemstvu kakvu imaju kod kuće. Nova pravila također poboljšavaju pristup hitnim komunikacijama diljem EU-a i jamče jasne informacije o uslugama koje se mogu dodatno naplaćivati.

Margrethe Vestager , izvršna potpredsjednica za Europu prilagođenu digitalnom dobu, rekla je: „S našom regulativom o roamingu svi smo imali koristi od Roaming-a-at-home. Možemo zvati, slati poruke i koristiti internet bez dodatnih troškova kada putujemo u EU. Ovo je vrlo opipljiva korist našeg jedinstvenog europskog tržišta. Produženjem tih pravila cijene među operaterima održat će se konkurentnima i omogućiti korisnicima da nastave uživati u besplatnim uslugama roaminga sljedećih deset godina.”

Thierry Breton , povjerenik za unutarnje tržište, rekao je: “ Sjećate li se kada smo morali isključiti mobilne podatke kada smo putovali Europom — kako bismo izbjegli da završimo s velikim računom za roaming? Pa ovo je povijest. I tako ga namjeravamo održati barem sljedećih 10 godina. Bolja brzina, veća transparentnost: nastavljamo poboljšavati živote građana EU.”

Veća brzina mobilnog interneta tijekom putovanja

Potrošači će sada imati pravo na istu kvalitetu mobilnog interneta u inozemstvu kao i kod kuće. Operateri koji pružaju mobilne usluge trebali bi potrošačima osigurati pristup korištenju 4G ili naprednije 5G mreže, ako su dostupne na odredištu koje potrošač posjećuje. Potrošači bi trebali moći pronaći informacije o dostupnosti mreže u svojim ugovorima o mobilnim uslugama i na web stranicama operatera.

Sprječavanje neočekivanih skrivenih troškova

Kada potrošači putuju avionom ili brodom, mobilni telefoni mogu se automatski povezati s mrežom u vozilu koju pružaju sateliti. Korištenje usluga mobilne veze koje pružaju nezemaljske mreže može podlijegati vrlo visokim naknadama. Nova pravila o roamingu obvezuju operatere da zaštite svoje korisnike i obavijeste ih ako se njihovi telefoni prebace na nezemaljske mreže. Osim toga, operateri bi trebali automatski prekinuti mobilne usluge ako mobilne usluge preko nezemaljskih mreža dosegnu troškove od 50 € ili neko drugo unaprijed definirano ograničenje. Operateri također mogu ponuditi dodatne usluge, kao što je mogućnost isključivanja roaminga u zrakoplovima i brodovima.

112 – Hitna komunikacija tijekom putovanja

Nova pravila o roamingu osiguravaju da građani budu upoznati s jedinstvenim EU brojem za hitne slučajeve 112, koji mogu koristiti bilo gdje u EU-u kako bi došli do hitnih službi. Do lipnja 2023. operateri bi trebali slati automatske poruke svojim korisnicima koji putuju u inozemstvo kako bi ih obavijestili o dostupnim alternativnim načinima pristupa hitnim službama, kao što su SMS ili aplikacije u stvarnom vremenu. Oni građani koji nisu u mogućnosti obavljati glasovne pozive mogu koristiti ove alternativne načine.

Niže međuoperaterske cijene, bolji uvjeti za potrošače

Nova uredba o roamingu postavlja niže veleprodajne cijene, troškove operaterima za korištenje mreža u inozemstvu za pružanje usluga svojim korisnicima kada su u inozemstvu. Veleprodajne granice postavljene su na razinama koje osiguravaju da operateri mogu održati i nadoknaditi troškove pružanja usluga roaminga potrošačima po domaćim cijenama:

• Za podatkovne usluge nova uredba postavlja sljedeća veleprodajna ograničenja: 2 €/GB 2022., 1,8 €/GB 2023., 1,55 €/GB 2024., 1,3 €/GB 2025., 1,1 €/GB 2026. i 1 EUR /GB od 2027. nadalje.
• Za glas: 0,022 €/min u 2022.-2024. i 0,019 €/min od 2025. nadalje.
• Za SMS: 0,004 €/SMS u 2022.-2024. i 0,003 €/SMS od 2025. nadalje.

Niže veleprodajne cijene pogoduju potrošačima jer bi trebali osigurati da svi operateri mogu ponuditi konkurentne pretplate na roaming u skladu s načelom „Roaming kao kod kuće”.