Njemačka: Zadarska i Šibensko-kninska županija skinute s upozoravajuće liste za putovanja

Skinuto je i upozorenje za putovanje za 30 neeuropskih zemalja

Izvor i foto: Turizmoteka/deutschland.de

Od četvrtka svijet putovanja za Nijemce ponovno će biti malo veći. Njemački Savezni ured za vanjske poslove izdao skinuo je upozorenje za putovanje za 30 neeuropskih zemalja.

Za nas je važno da je ukinuta klasifikacija visoko rizičnog područja za hrvatske regije Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju. Belgija, Island, Wales i Sjeverna Irska, su i dalje područja s visokim rizikom. Od sada je to za Nijemce i Velika Britanija. Među devet zemalja EU-a koje nisu visokorizične, su nama konkurentne turističke zemlje Italija, Grčka, Malta i Cipar.

Inače, njemačko tijelo za kontrolu bolesti Robert Koch Institute (RKI) po prvi je put u pandemiji uključilo i Veliku Britaniju u svoj zdravstvena upozorenja.
Njemačka turistička industrija više je puta kritizirala sveopće upozorenje o putovanju za sve zemlje izvan Europe i pozvala na različito gledište.
I dalje u više od 140 zemalja svijeta, broj koronskih infekcija previsok je za njemački institut. Zabrana je ukinuta za oko 30 zemalja. Tu su brojne popularne zemlje za putovanja, pa tako ta odluka utječe na Australiju, Novi Zeland, Francusku Polineziju, Cookov otok, Fidži i Novu Kaledoniju. U Aziji, Kina, Japan, Kambodža, Laos, Malezija, Mjanmar, Singapur, Šri Lanka, Južna Koreja, Tajland i Vijetnam. Sve te zemlje nisu više kritične za njemačke službe i Vladu.

U Africi samo Bocvana, Jordan, Ruanda, Uganda i Tunis nisu rizična područja. Mauricijus i Sejšeli također nisu kritični. U Novom svijetu ukida se upozorenje za putovanje za Kanadu i brojne karipske zemlje. Antigva i Barbuda, Barbados, Curacao, Dominika, Grenada, Kuba, St. Kitts i Grenadini, kao i za Svetu Luciju.
Međutim mnoga odredišta ne dopuštaju ulazak turista. Tu spadaju Australija, Kanada i Novi Zeland.

U tim slučajevima Savezni ured za vanjske poslove više ne izdaje upozorenje o putovanju, ali se turistička putovanja ne preporučuju zbog ograničenja ili prijetnje karantenom.