Njemačka vlada podržava vaučere

Kupac ne smije izgubiti svoj novac, no mora se misliti i na turističke agencije


Izvor: Turizmoteka       Foto: bundestag.de

Nakon kritike planiranog rješenja vaučera za otkazana putovanja, njemačka savezna vlada najavila je da će biti financijski odgovorna za bonove ako je potrebno. „Pitanja potrošača shvaćamo vrlo ozbiljno. Nijedan kupac ne smije izgubiti svoj novac ", rekao je jučer Thomas Bareiß, predstavnik za turizam u njemačkoj vladi.
Zagovornici potrošača odbacili su prijedlog kao "obvezni potrošački kredit za tvrtke" i zatražili povrat putnih troškova.

Naravno, potrošači bi trebali moći dobiti svoj novac ako ne iskoriste vaučer i ne putuju, kaže Bareiß. Stoga vaučeri ne bi bili vremenski ograničeni. "A za sve one koji su posebno teško pogođeni i kojima novac treba brzo, postojat će posebni propisi", uvjeren je taj političar CDU-a.

"U ovoj teškoj situaciji, vaučeri su dobar kompromis kako bi se osigurali poslovi za turoperatore i putničke agencije, a istodobno se štiti interes kupaca", uvjeren je Bareiß. Prema njegovim riječima, poslovi oko 85.000 zaposlenih u turističkim agencijama ugroženi su zbog krize.
Krajem prošlog tjedna iz Bruxellesa su stigli različiti signali nakon zahtjeva savezne vlade da obustavi povrat sredstava kupca za otkazana putovanja za odmor i avionske karte do kraja 2021.

Prvo, povjerenik EU za zaštitu potrošača Didier Reynders rekao je prema izvješću DPA-e da EU radi na sustavu osiguranih bonova. U tu bi svrhu pojedine države trebale osnovati sredstva koja bi jamčila plaćanje putnih bonova u slučaju bankrota.
Reynders se tako oglasio protiv zakonski propisanog rješenja vaučera. Prema agenciji DPA, obveza vraćanja uplaćenih sredstava kupcima za otkazana putovanja u roku od dva tjedna od otkaza je pravo EU.

Istodobno iz EU savjetuju potrošačima da umjesto povrata prihvaćaju vaučere. Jer industrija putovanja trenutno prolazi kroz vrlo tešku fazu. A definitivno postoji "rizik da organizatori i aviokompanije bankrotiraju. Potrošači stoga trebaju biti svjesni da pravo na naknadu" više ne vrijedi mnogo ", pojašnjava taj političar EU.
Ovo se odnosi i na klijente koji putuju na putovanje čiji je novac zapravo osiguran protiv insolventnosti organizatora putovanja. Ali za to je u Njemačkoj ostalo samo pet od 110 milijuna eura.
Rješenje vaučera koje je predložila njemačka savezna vlada već se primjenjuje u Francuskoj, Belgiji i Italiji.